Обама / REUTERS

Про це він заявив у промові про зовнішню політику США у Військовій академії у Вест-Пойнті штат Нью-Йорк, зазначено на сайті Білого дому.

«В Україні нещодавні дії Росії нагадують дні, коли радянські танки вторглись у східну Європу, але це не холодна війна», - заявив він.

Читайте такожОбама каже, що США досягли ізоляції Росії на міжнародній арені

Відео дня

«Наші можливості формувати світову громадську думку дозволили нам одразу ізолювати Росію. Через американське лідерство світ негайно засудив дії Росії, ЄС та «Велика сімка» приєднались до нас у запровадженні санкцій, НАТО посилило нашу присутність у східноєвропейських союзників, МВФ допомагає стабілізувати економіку України, спостерігачі ОБСЄ відкрили очі світу на нестабільні частини України», - наголосив Обама.

За його словами, ця мобілізація світової громадської думки та міжнародних інститутів протидіє російській пропаганді і російським військам на кордонах України.

«Цієї неділі мільйони українців проголосували, я вчора говорив із їхнім наступним президентом. Ми не знаємо, як ситуація розвиватиметься ситуація, але у нас великі виклики попереду», - переконаний американський лідер.

«Ми стоїмо разом з нашими союзниками в інтересах світового порядку, працюючи з міжнародними інститутами, що дає шанс українському народу обирати своє майбутнє, без єдиного пострілу», - вважає він.

Крім цього, Обама зауважив, що «Америка здатна застосувати силу по всьому світі, але тільки як крайній запобіжний захід. І США відмовляється відповідати на сирійську брутальність чи російські провокації, що уможливлює ескалацію агресії в майбутньому».

«Ми не можемо ігнорувати того, що відбувається за нашими кордонами, але це не означає, що кожна проблема має військове вирішення», - повідомив президент США.

За словами Обами, якщо виникатимуть глобальні питання, які не становлять прямої загрози США, «тоді поріг застосування збройних сил повинен бути вищим, у таких обставинах ми не повинні діяти самостійно … Ми повинні мобілізовувати союзників і партнерів і вживати колективних заходів. Ми повинні розширювати наші засоби, включати в них дипломатію, санкції та ізоляцію, ми повинні апелювати до міжнародного права і вживати багатосторонні військові дії, якщо вони справедливі, необхідні і ефективні».