Меркель и Путин могли договориться / Scanpix / Postimees.ru

Німеччина та Росія працюють над секретним планом мирного врегулювання, яка покінчить з міжнародними суперечками через Україну, стверджує The Independent, передає Inopressa.ru.

Основні завдання - стабілізація кордонів України та зміцнення її економіки, особливо за допомогою нової угоди щодо газу, пише журналістка Маргарета Пагано.

Читайте такожМеркель готова пожертвувати відпусткою заради ухвалення санкцій проти Росії

Відео дня

"Є більш спірні аспекти: щоб російська сторона визнала план Меркель прийнятним, міжнародному співтовариству довелося б визнати незалежність Криму та його анексію Росією", - йдеться в статті.

Джерела, близькі до таємних переговорів, стверджують: на першій стадії потрібно, щоб Росія припинила фінансову та військову підтримку просепаратистских груп у Східній Україні. Замість цього регіону "будуть делеговані деякі повноваження". Президент України не буде подавати заявку на прийом в НАТО, а президент Путін не стане заважати новим торгівельним зв'язкам України з ЄС.

Україні запропонують нову довгострокову угоду з "Газпромом". Росія також компенсує Україні втрату орендної плати за базу ВМФ у Криму, вручивши їй "фінансовий пакет у розмірі 1 млрд доларів" (формулювання газети).

Вчора інсайдери заявили: "Німецький мирний план все ще розглядається, і це єдина угода, яка є в наявності. Переговори призупинилися через катастрофу MH17, але очікується, що як тільки відбудеться розслідування, вони відновляться".

Читайте такожКремль припиняє постачання зброї терористам - депутат Думи

"Це угода Меркель. Вона мала справу безпосередньо з президентом Путіним на цей рахунок. Їй потрібно врегулювати суперечку, так як ніхто не зацікавлений ні в напруженості в Україні, ні в ізоляції Росії", - сказав один з інсайдерів, близьких до переговорів.

Як вважається, головну роль в переговорах з "Газпромом" зіграє український бізнесмен Дмитро Фірташ, який, за даними газети, вже "виступав в ролі закулісного посередника у вищих сферах".