REUTERS

У МЗС України заявляють, що Росія від прихованої війни перейшла до відкритого збройного вторгнення на територію України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав на брифінгу директор Департаменту політики і комунікацій МЗС України Євген Перебийніс.

Читайте такожЗаступник генсека НАТО: РФ повинна припинити залякувати всіх своїх сусідів

Відео дня

“Протягом останнього тижня ситуація на сході України зазнала кардинальних змін. Російська Федерація від прихованої війни перейшла до відкритого збройного вторгнення на територію України”, - сказав Перебийніс.

Він зазначив, що, за інформацією силових структур, на території України діє не менше 4 батальйонно-тактичних груп російських збройних сил.

“Ми розцінюємо це як зухвалий акт агресії. В цій ситуації Україна вживатиме всіх заходів для реалізації свого невід'ємного права на самооборону, в тому числі відповідно до статті 51 Статуту ООН”, - сказав Перебийніс.

За його словами, своїми зухвалими діями напередодні самітів ЄС та НАТО Росія продемонструвала зневагу до міжнародного права, кинула виклик всьому демократичному світу, фактично зруйнувавши сучасний світовий порядок.

Читайте такожЯкщо Україна здасть Угоду про асоціацію, конфлікт з РФ буде завершено дуже швидко - Ромпей

Як сказав Перебийніс, своїми діями Росія намагається дестабілізувати не лише Україну, але й весь регіон. “Україна вже де-факто стала майданчиком зіткнення між Заходом і Сходом, на кону якого - майбутнє демократії і безпеки на Європейському континенті”, - наголосив він.

За словами Перебийноса, сьогодні Європа стоїть не перед тактичним, а перед фундаментальним стратегічним викликом, адже агресором є військова ядерна потуга, яка не зважає на цивілізовані загально визнані норми і зухвало ігнорує міжнародне право. “В цих умовах Україна розраховує, що міжнародна демократична спільнота, насамперед НАТО, ЄС, стратегічні партнери України нададуть нашій державі дієву допомогу для відсічі російській агресії”, - додав Перебийніс.