Під Іловайськом загинули близько тисячі військових / 061

Як передає кореспондент УНІАН, про це Сенченко заявив на прес-конференції.

“По всіх епізодах іловайської трагедії загинуло близько тисячі людей”, - зазначив Сенченко.

Окрім того, він додав, що основна відповідальність за загибель військовослужбовців лежить на начальникові Генштабу Збройних сил України та на тих військовослужбовцях, які планували проведення операції зі звільнення Іловайська, а згодом - вихід бійців з оточення.

Відео дня

Також, на переконання Сенченка, провина за загибель людей лежить на президентові України, який не ввів воєнний стан.

“Є стратегічна помилка президента — не введення воєнного стану. Будь-які причини, як то вибори, не виправдовують цього. Президент мав би взяти на себе всю повноту відповідальності і керувати ставкою верховного головнокомандувача. А всі спекуляції, що введення воєнного стану означає оголошення Росії війни, не відповідають дійсності, оскільки, виходячи з діючого закону про оборону, не можна було не вводити військовий стан.

Наступна серйозна помилка — це призначення Гелетея (Валерія Гелетея - міністром оборони - УНІАН) і Муженка (Віктора Муженка - начальником Генштабу Збройних сил України - УНІАН). Але Гелетей, виходячи з його формальних обов`язків, меншою мірою несе провину за прийняття конкретних рішень, ніж Муженко і його заступник Назаров (Віктор Назаров - начальник штабу АТО - УНІАН). Але вони не приймали необхідних рішень в критичних ситуаціях”, - сказав Сенченко.

Читайте такожТСК Ради назвала причину великих втрат під Іловайськом

Як відомо, наприкінці серпня бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Добровольчі батальйони неодноразово просили в командування підкріплення. Втім, за словами бійців, потрібна підмога так і не надійшла. 

Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. Українські військовослужбовці зазнали значних втрат.

Офіційних даних про загиблих, поранених і взятих у полон українських військових досі немає.