Білорусь порадила авіакомпаніям не літати над Україною / фото ua.depositphotos.com

Авіаційна влада Білорусі ухвалила рішення не рекомендувати іноземним авіаперевізникам використовувати повітряний простір України при здійсненні польотів.

Про це сказано в офіційному коментарі Департаменту з авіації Міністерства транспорту і комунікацій Білорусі.

Білоруська сторона згадала кілька трагічних інцидентів, що сталися в повітряному просторі України за останні 20 років.

Відео дня

«З урахуванням інцидентів з літаком авіакомпанії «Сибір», збитим в ході проведення навчань військ протиповітряної оборони України у 2001 році, і літаком авіакомпанії «Malaysia Airlines», збитим над територією східної частини України в 2014 році, а також загрози в 2016 році застосування військової сили щодо повітряного судна авіакомпанії «Бєлавіа», виникають сумніви в достатності забезпечення Україною безпеки польотів та авіаційної безпеки, а також об'єктивності і неполітизованості її в оцінці здатності Білорусі забезпечити безпеку польотів і авіаційну безпеку», - сказано в коментарі відомства.

Крім того, Білорусь має намір оскаржити у Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО) заборону України та інших держав на використання їх повітряного простору білоруськими авіаперевізниками.

Читайте такожЛукашенко розповів про смертну кару для Протасевича

Авіасполучення з Білоруссю

  • Україна з 00: 00 26 травня припинила авіасполучення з Білоруссю. Також українським авіакомпаніям і літакам буде заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь.
  • 23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Причиною екстреної посадки став сигнал про мінування. Літак перевірили, бомбу не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд.
  • Після посадки влада країни затримала засновника Опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який знаходився на борту літака.
  • Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головним редактором NEXTA на борту вислав винищувач Міг-29.
  • Того ж дня Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.
  • Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).
  • На тлі інциденту з примусовою посадкою літака Ryaniar в Мінську EASA рекомендувало авіакомпаніям уникати польотів через повітряний простір Білорусі.
  • 26 травня 2021 року Білоруська авіакомпанія "Бєлавіа" заявила про припинення польотів в Україну.
  • Повна блокада транзиту польотів "Бєлавіа" через територію України з 29 травня призвела до того, що рейси стали довше на 1,5 години.