НАЗК перевірить декларації Зеленського та Порошенка

Мова йде про декларації високопосадовців за 2018 та 2019 роки.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочало перевірку декларацій глави держави Володимира Зеленського та п'ятого президента Петра Порошенка.

Читайте такожНАЗК вручило Зеленському два адмінпротоколи та передасть матеріали до суду Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

"НАЗК розпочало перевірку декларацій ще 13 осіб. Таким чином, з початку перезапуску НАЗК до перевірки взято 468 декларацій. Зокрема, розпочато перевірку декларацій осіб, які займали посаду президента України у 2019 році: Володимира Зеленського і Петра Порошенка (декларації за 2018 і 2019 роки)", - йдеться в повідомленні.

Також НАЗК розпочало перевіряти декларації міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка; екс-міністра Кабміну Дмитра Дубілета; колишнього міністра охорони здоров’я Іллі Ємця; екс-міністра оборони Андрія Загороднюка; колишнього міністра закордонних справ Павла Клімкіна; екс-міністра культури Євгена Нищука.

Крім того, агентство перевірить декларації голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера та першого заступника начальника Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області Олександра Шефера та ін.

Головною підставою для перевірки є висока посада суб’єкта декларування. При чому перевіряються всі особи, які обіймали такі посади в 2019 році, навіть якщо на сьогодні вони не є топ-чиновниками.

Серед інших підстав для перевірки: інформація про можливе порушення від громадян, медіа, юридичних осіб; встановлена НАЗК невідповідність рівня життя посадовця задекларованим майну і доходам у результаті моніторингу способу життя; виявлення невідповідностей за результатами логічного та арифметичного контролю; подана суб’єктом декларування декларація містить поля, у яких суб’єкт декларування обрав позначку «Член сім’ї не надав інформацію».