До Ради внесли законопроект про добровільний військовий облік для українських жінок

Згідно з новим законопроектом, військовий обов'язок і постановка на військовий облік стосуватимуться тільки жінок - медичних працівників.

Максим Бужанський разом з Олександром Дубінським та іншими народними депутатами 28 грудня внесли до Верховної Ради законопроект № 6482, щоб не дати Міноборони зробити військовозобов'язаними мільйони українських жінок проти їхньої волі.

Проблема виникла після затвердження чиновниками Міністерства оборони наказу №313 від 11 жовтня (3 грудня) під назвою "Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених відповідним військово-обліковим спеціальностям, після отримання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних". 

Читайте такожУ ЗСУ роз'яснили ситуацію з взяттям жінок низькі професій на військовий облікУ цьому документі перераховано багато спеціальностей: маляри, менеджери, працівники спорту, культури, освіти, реклами, менеджери з управління нерухомістю, монтажники та десятки інших професій. Згідно з наказом, на військовий облік зобов'язана стати майже кожна Українка віком від 18 до 60 років, незважаючи на наявність малолітніх дітей. Облік відбувається в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки – нова назва військкоматів/військових комісаріатів.

Депутати вважають, що територіальні центри комплектування не впораються з таким навантаженням, і підхід Міноборони спровокує колапс системи. Народні обранці переконані, що штрафні санкції для ухильників серед жінок створять негативне ставлення до військової служби.

Тому новим законопроектом № 6482 Бужанського, Дубінського з колегами скасовується такий підхід. Цим документом передбачається нова редакція пункту 11 статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу". У ній йдеться, що військовозобов'язаними будуть лише жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з військовою.

На практиці це означає, що військовий обов'язок і постановка на військовий облік стосуватимуться тільки жінок - медичних працівників. А жінки серед інших професій і спеціальностей зможуть ставати на військовий облік лише за бажанням.

Нагадаємо, що народний депутат Олександр Дубінський не голосував за законопроект президента Володимира Зеленського №3553 від 28 травня 2020 року, який встановив правила постановки жінок на військовий облік.

Вас також можуть зацікавити новини: