Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у середу зустрінеться зі своїм словацьким колегою Робертом Фіцо, відомим своїми скандальними заявами щодо України.

Якщо говорити про позицію Роберта Фіцо, то вона не в усьому однозначна. Справді, його важко назвати проукраїнським прем’єром Словаччини. Разом з тим, він робить певні кроки, які не дозволяють його визначити однозначно антиукраїнським.

Коли йдеться, наприклад, про вступ України до різних структур та альянсів, то ще напередодні [парламентських] виборів Фіцо доволі чітко казав, що він противник приєднання України до НАТО, оскільки це може стати підвалинами до Третьої світової війни, дозволить розпалити війну на теренах Євросоюзу та НАТО. З іншого боку, Фіцо не заперечував проти членства України у ЄС. Він казав, що Словаччина лише виграє, якщо Україна стане членом Європейського союзу.

Відео дня

"Дарувати" словаки нічого не будуть, і цим Фіцо апелює до своїх виборців

Напередодні парламентських виборів та після них Фіцо казав, що жодна словацька куля більше не потрапить до України, маючи на увазі, що вони припинять збройні постачання. Разом з цим, словацький уряд зробив дисклеймер про те, що це стосується безоплатної допомоги. Натомість контрактні зобов’язання будуть виконуватися. А контрактні зобов’язання - це у нас постачання самохідних артилерійських установок Zuzana 2, постачання Божен (машин для розмінування Bozena-5, - УНІАН), удосконалення Богдан...

Тобто, "дарувати" словаки нічого не будуть, і цим Фіцо апелює до своїх виборців (за даними опитування у 2023 році, 69% словаків вважали, що постачання зброї Україні провокує РФ), але будуть виконувати роботу за гроші. І цим він дає сигнал на адресу ЄС, який, власне, є донором та оплачує ці постачання. Тому тло неоднозначне.

Також Словаччина продовжує надавати Україні гуманітарну допомогу. Її обсяг незрівняний з тими, що надають інші держави-члени чи країни G7, проте ця допомога надається.

Тандем Фіцо та Орбан може накоїти нам проблем

Тож, думаю, попри весь шлейф скандальних заяв Фіцо, з ним варто зустрітися. Принаймні, з огляду на те, що Словаччина братиме участь і в переговорному процесі стосовно членства України в ЄС і впливатиме на рішення про надання Україні фінансової допомоги від ЄС. Інша справа, що потрібно чітко окреслювати, де ми на одному боці, а де Словаччина може перетнути "червоні лінії".

Якщо Фіцо наполягатиме на своїх твердженнях, які суперечать українським інтересам, то нам варто утриматися від спільної заяви. Однак від діалогу ухилятися не варто, бо вистачить Орбана, який багато чого блокує і створює ризики для інтеграції до ЄС та НАТО. Попри всю несимпатичність заяв Фіцо, не хотілося б його мати в якості такого противника. Адже тандем Фіцо та Орбан може накоїти нам проблем.

Умовно, самого по собі Орбана в ЄС могли б позбавити права голосу, причин для того багато. Однак механізм сьомої статті договору про ЄС, яка визначає процедуру позбавлення права голосу країни-члена, може заблокувати одна держава. Орбан сам за себе голосувати не може, а от з’явись в нього прихильник в особі Фіцо (до 2022 року таким був Ярослав Качинський - голова колишньої правлячої партії Польщі "Право і сраведливість"), ситуація для нас може погіршитися.

Сергій Герасимчук, заступник виконавчого директора Ради зовнішньої політики "Українська Призма", директор програми Регіональних ініціатив та сусідства