Китай намагається зняти війну РФ проти України з порядку денного G20 / фото REUTERS

Китайське керівництво хоче заблокувати дискусії про вторгнення РФ в Україну на порядку денному G20.

Про це повідомляє South China Morning Post. Видання уточнює, що йдеться навіть про саміт групи, запланований на осінь.

"Минулого тижня китайські лідери і дипломати переконували, що Україна не повинна обговорюватися на саміті "G20" на Балі, незважаючи на серйозність ситуації", – йдеться в повідомленні.

Відео дня

У Китаї стверджують, що "група двадцяти" є тільки платформою для вирішення основних економічних проблем. До цієї позиції китайське керівництво намагається схилити і головуючу в G20 Індонезію. Водночас, South China Morning Post додає, що впевненості в успіху цих зусиль немає.

Раніше офіційний представник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь заявив, що на порядку денному форуму країн "Великої двадцятки" (G20) не повинно бути політичних питань і проблем безпеки, в тому числі і розмов, що стосуються війни в Україні.

Нагадаємо, 12 березня американський фінансист і засновник фонду "Відродження" Джордж Сорос у своїй статті, яку опублікувало видання Project Syndicate, зазначив, що перед вторгненням президент РФ Володимир Путін і глава Китаю Сі Цзіньпін оприлюднили великий документ, в якому оголошувалося про тісне партнерство між двома країнами. "Я був здивований, що Сі явно дає Путіну карт-бланш на вторгнення і розв'язання війни проти України", - зазначив Сорос.

Як пише Financial Times, якщо Сі задовольнить прохання Путіна про допомогу, Китай фактично вступить в проксі-війну зі США і країнами НАТО, що підтримують Україну. Це рішення може означати кінець глобальної економічної системи, що сприяла надзвичайному підйому Китаю за останні 40 років.