Віталій Кличко обшуки назвав тиском з боку влади / фото-УНІАН

Мер Києва Віталій Кличко назвав останні події з обшуками "психологічним тиском" і не виключив, що це може бути пов'язано з його "президентськими амбіціями".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарях журналістам після сьогоднішніх ранкових подій у його під'їзді.

"Те, що відбулося сьогодні, не можу назвати інакше, ніж психологічний тиск. Може в когось інші версії є...", - зазначив він, уточнивши, що в офісі президента "постійно проводяться наради щодо Кличка".

Відео дня

"Я викликав адвоката, після чого разом з журналістами піднявся на один з поверхів, де побачили правоохоронців. Вони знаходилися на два поверхи нижче моєї квартири. Вони сказали, що йдуть обшуки по якійсь кримінальній справі. Коли я піднявся до своєї квартири, де встановлена камера відеоспостереження, побачив на відео, що правоохоронці дзвонили в мої двері", - розповів Кличко.

Читайте такожОбшуки у будинку Кличка не стосуються мера - СБУВідповідаючи на питання, чи пов'язує обшуки і всю цю історію з тим, що в офісі президента вважають, що у мера Києва є президентські амбіції і побоюються конкуренції, Кличко сказав: "Я не виключаю цього".

"Я сумніваюся, що це випадковість. Я вважаю це психологічним тиском. Цей тиск обумовлений тим, що комусь не подобаються мої заяви про необхідність введення локдауна, коли у нас лікарні переповнені. Не подобається, що я закликаю мерів об'єднуватися під час навчань російської армії на кордонах України, а комусь не подобаються міські ініціативи. Я можу сказати тільки одне: "У чому сила, брат? Сила в правді", - додав він.

Тим не менш, градоначальник не відповів прямо на питання, чи є у нього президентські амбіції:

У мене є амбіція жити в сучасній країні, сучасному європейському місті. І роблю для цього все, що від мене залежить, щоб Київ і країна змінювалися на краще.

Обшуки у Кличка - що було раніше:

Як повідомляв УНІАН, упродовж 11-13 травня у службових приміщеннях комунальних підприємств, департаментів КМДА, в офісах підрядних структур, а також за місцями проживання фігурантів кримінальних проваджень проведено ряд обшуків.

Серед іншого, обшуки проведено у комунальному об’єднанні "Київзеленбуд", КП "Спецжитлофонд", у корпорації "Київавтодор", департаментах соцполітики, містобудування та архітектури, земельних ресурсів КМДА, КП "Київміськсвітло".

За даними прокуратури, кримінальні провадження, в межах яких були проведені вказані слідчі дії, стосуються незаконного заволодіння бюджетними коштами, умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, зловживання службовим становищем, здійснення незаконних поборів з підприємців, "кришування" нелегального бізнесу тощо.

13 травня Кличко заявив, що розцінює обшуки на комунальних підприємствах та в департаментах КМДА як тиск на столичну владу і на нього особисто.

Сьогодні, 18 травня, Кличко заявив, що зранку в під’їзд будинку, де він проживає, увірвалась озброєна група, ймовірно представників правоохоронних органів.

Приблизно п’ятеро осіб в екіпіровці СБУ зі зброєю перебували на декілька поверхів нижче від помешкання київського міського голови і проводили там слідчі дії. За словами неназваного представника правоохоронного органу, "безпосередньо до інших жителів цього будинку ці слідчі дії не мають жодного стосунку".

Водночас, за словами Кличка, камера відеоспостереження, яка розміщена біля вхідних дверей в його квартиру, засвідчила те, що представники правоохоронних органів приходили саме до нього сьогодні зранку і стукали у двері.

За словами Кличка, квартира, де проходять обшуки, належить працівникам оперного театру, вони живуть дуже бідно. Мер додав, що представники СБУ кажуть, що ця квартира зараз здається, і у ній мешкає "якийсь ворог держави".

Кличко виловив переконання, що озброєні люди стукали в двері його квартири не помилково. Мер заявив, що "безпрецедентний тиск на міську владу триває".