Кулеба: у Євросоюзі є консенсус стосовно майбутнього членства України

Україна обіцяє виконати усі сім рекомендацій, які були озвучені Європейською комісією для відкриття переговорів про членство до кінця цього року.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошує, що в Європейському Союзі є консенсус стосовно майбутнього членства України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба сказав на спільній прес-конференції з віце-президентом Європейської комісії Жозепом Боррелем за підсумками неформального засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ у Києві.

"Сьогодні ми говорили не лише про відбиття російської агресії проти Європи, а я думаю, що за столом був консенсус щодо того, що Росія напала не лише на Україну, а напала на всю Європу, на принципи, на яких Європа побудована", - сказав Кулеба.

У цьому зв'язку, як сказав голова МЗС, серед його колег - європейських міністрів також спостерігався консенсус щодо налаштованості спільно рухатися у питанні майбутнього членства України в ЄС.

"Сьогоднішнє засідання також було про набуття Україною членства в Європейському Союзі. І щодо цього, за столом, так само відчувався консенсус. Питання лише часу. Всі налаштовані рухатися уперед - і Україна і європейська сторона - з максимальною швидкістю, з урахуванням усіх реформ, які проводила, проводить і буде проводити Україна", - наголосив Кулеба.

При цьому, він повідомив про обіцянку, яку було озвучено на засіданні.

"Наш сьогодні ключовий сигнал з цього приводу полягав у тому, що ми виконаємо ті сім рекомендацій, які були озвучені Європейською комісією для відкриття переговорів про членство. Очікуємо, що вони будуть оцінені чесно, прозоро, і не буде висунуто якихось додаткових вимог. Атмосфера свідчить, що у нас є взаєморозуміння з стороною ЄС з цього приводу", - підкреслив Кулеба.

Міністр сказав, що Україна розраховує про ухвалення рішення про початок переговорів про вступ до кінця цього року.

Глава МЗС додав, що Україна і Євросоюз "вже розмовляють один з одним як сім'я, як члени одного об'єднання, і як країни, які поділяють спільні цінності і принципи, та готові один одному допомагати і підтримувати".

"Ми є одне ціле. Сьогодні в Києві це було надзвичайно потужно і яскраво продемонстровано", - заявив Кулеба.

Також міністр наголосив, що Україна є першосортною державою, яку цікавить "першосортне членство".

"Можу зафіксувати, що Україна є першосортною державою, тому нічого окрім першосортного членства нас не влаштовує", – сказав Кулеба.

Водночас, Боррель сказав, що "не знає, хто говорить про часткове, половинчасте членство або членство на 25%". "Членство - це членство. Повноцінне", - підкреслив Боррель.

Вступ України до ЄС - новини

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство країни в Євросоюзі. ЄС надав Україні офіційний статус кандидата в червні 2022 року. Тоді ж Єврокомісія представила Україні сім рекомендацій.

Станом на червень 2023 року наша держава виконала дві з них. У серпні в уряді припустили, що Україна не встигне виконати всі рекомендації Єврокомісії до кінця поточного року. Утім, переговори про вступ до ЄС все одно мають початися в грудні.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що попри плани Франції та Німеччини щодо членства України в Євросоюзі, українська влада чітко дала зрозуміти, що не погодиться на членство "другого сорту".

Нагадаємо, Франція і Німеччина наполягають на альтернативному варіанті повного членства в ЄС, який міг б стати основою для поступової інтеграції.

Вас також можуть зацікавити новини: