За словами Данилова, формування олігархату в Україні почалося в кінці 90-х / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Віктор Медведчук купив собі посаду заступника Голови Верховної Ради України наприкінці 1990-х років.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив на прес-конференції після засідання Ради національної безпеки та оборони її секретар Олексій Данілов.

Він зазначив, що формування олігархату в Україні розпочалося ще наприкінці 90-х років, і тоді ж вперше олігархи почали здійснювати свій вплив на кадрові призначенні у найвищих ешелонах влади

Відео дня

“Коли почалася вся ця історія? Я маю певний досвід. Я пам’ятаю часи 1994-го року, а в 1998-му році у Верховній Раді вперше з’явилися великі гроші. Це було під час обрання спікера парламенту, коли протягом трьох місяців не могли зрушити це питання. Після того, як там з’явилися гроші, спікер парламенту був обраний, і не той, за кого була боротьба. І я хочу вам сказати, що саме тоді з’явився Віктор Медведчук, який тоді був обраний заступником голови Верховної Ради у 1998 році, а через певний час він став першим заступником (голови ВР - УНІАН)”, - сказав Данілов.

Читайте такожНе сподобалось, але законно: Венедіктова про домашній арешт Медведчука

Справа Медведчука: у чому підозрюють кума Путіна

11 травня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру депутатам від ОПЗЖ Медведчуку і Тарасу Козаку.

Їх підозрюють за трьома епізодами:

  • незаконна передача РФ газового родовища;
  • надання російським спецслужбам відомостей, що містять державну таємницю (про секретний військовий підрозділ ЗСУ);
  • проведення підривної діяльності проти України - підготовка мережі російського впливу в Україні під назвою "Луч".

Суд обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Звинувачення наполягало на утриманні під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 300 млн 930 грн.

21 травня Київський апеляційний суд залишив Медведчука під цілодобовим домашнім арештом.