Президент США Джо Байден та президент КНР Сі Цзіньпін зустрілися на Балі в рамках саміту G20. І вони мають багато тем для розмови. Адже через економічні війни, протистояння щодо Тайваню, а також спроби Заходу залучити Китай до застосування антиросійських санкцій стосунки між двома країнами останнім часом істотно погіршилися. Крім того, Пекін має багато питань до Вашингтону, оскільки вважає його основним конкуруючим центром, що підриває могутність КНР. 

Водночас обидві країни мають простір для досягнення домовленостей. Як було заявлено Сі Цзіньпінем на 20-му з’їзді Комуністичної партії, Китай волів би бачити світ двополярним. Тобто, на його думку, саме до двополярного світу має рухатись майбутній світопорядок після війни в Україні.

Не виключено, що під час переговорів на Балі сторони досягнуть певного порозуміння в частині ядерного нерозповсюдження

Ще один пункт цього двостороннього діалогу стосується глобальної безпеки. Китай вважає війну РФ в Україні локальним конфліктом. Тому зацікавлений у тому, щоб не допустити виходу цієї війни за рамки протистояння у Східній Європі. 

Не виключено, що під час переговорів на Балі сторони досягнуть певного порозуміння в частині ядерного нерозповсюдження. Тобто це буде спільна позиція Вашингтону та Пекіну про неможливість застосування ядерної зброї у війні Росії проти України. Це має бути консолідований меседж Пекіна і Вашингтона, що в разі такого застосування РФ "вигребе" всі наслідки: військово-технічні, політичні та економічні.

Можна очікувати, що Пекін буде неофіційно доносити Москві, що в разі застосування ядерної зброї в Україні, КНР буде діяти симетрично Штатам. Тобто припинить будь-яку співпрацю, обмежить інвестиції та закриє спільні проекти. Росія від цього суттєво постраждає. Тому слід розуміти, Китай може вплинути на Москву. 

Ще один момент - сторони будуть намагатись обговорити зменшення напруги в Тихому океані.  Це означає, що Пекін буде вимагати від Вашингтону вплинути на Тайбей з метою недопущення реальних кроків до незалежності Тайваню, збереження статусу кво. А Вашингтон буде вимагати від Пекіна зменшити військову напругу в регіоні. 

Можна очікувати, що Пекін буде неофіційно доносити Москві, що в разі застосування ядерної зброї в Україні, КНР буде діяти симетрично Штатам

Наступна домовленість може бути досягнута відносно Північної Кореї. Можливо, Байден та Сі Цзіньпінь обговорюватимуть те, що КНДР постачає зброю Росії.

Звичайно, що це не потрапить в офіційне комюніке, як і будь-які тези про намір сторін вплинути на дії КНДР. Скоріше, від Китаю будуть вимагати вплинути на Пхеньян в частині припинення випробування балістичних ракет, а також зняти напругу та підштовхнути Пхеньян до політики "сонячного тепла". Також мова йтиме про припинення ядерної програми КНДР та питання недопущення випробування Північною Кореєю ядерної зброї. 

Усе це - той порядок денний, який будуть обговорювати. Левова частка питань стосуються економіки. Зокрема, припинення торгових війн, зняття перепон, які на думку Пекіна Вашингтон штучно створює для китайських товарів та компаній на світових ринках. А також зниження вимог до китайських компаній в частині безпеки і припинення несумлінної конкуренції. Це особливо стосується  ІТ-індустрії. Адже Китай є дуже залежним від обміну технологіями. 

Віталій Кулик, директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства