Нардепи хочуть посилити покарання для сталкерів /Фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, яким пропонується визнати кримінальним проступком проникнення в зону відчуження без дозволу або самовільне поселення там.

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 269 народних депутатів із 341, зареєстрованого в сесійній залі.

Йдеться про урядовий проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення (№4156).

Відео дня

Законопроектом пропонується, зокрема, у Кримінальному кодексі України встановити, що проникнення в зону відчуження чи зону безумовного (обов'язкового) відселення без надання передбаченого законом дозволу, або самовільне поселення у них, або знищення, пошкодження чи перенесення знаків радіаційного забруднення або огорожі зазначених зон - карається штрафом від 1 тис. до 2 тис. 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тис. грн до 42 тис. 500 грн) або обмеженням волі на строк від одного до трьох років.

Читайте такожЗеленський підписав закон про підвищення пенсій чорнобильцям

Наразі ж покарання за проникнення в зону відчуження без дозволу відповідних органів або самовільне поселення у ній, або знищення, пошкодження чи перенесення знаків радіаційного забруднення або огорожі зазначеної зони передбачене у Кодексі України про адміністративні правопорушення. Йдеться про покарання у вигляді накладення штрафу на громадян від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн до 510 грн) з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення і на посадових осіб - від 25 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 грн до 510 грн) з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення.

Як раніше повідомляв УНІАН, науковці зафіксували зростання ядерної активності у зруйнованому реакторі на Чорнобильській електростанції в Україні з моменту встановлення нового безпечного конфайнмента.