Резніков прокоментував оголошення підозри екс-посадовцям Міноборони

За словами міністра, ці підозри не стосуються питання харчування.

Міністр оборони Олексій Резніков прокоментував інформацію про оголошення підозри колишнім посадовцям міністерства.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на прес-конференції. Коментуючи справи щодо Богдана Хмельницького та В'ячеслава Шаповалова, Резніков сказав: "Стосовно громадянина Хмельницького. Було призначено аудит мною в липні роботи Департаменту закупівель. По всіх питаннях. Коли ми отримали проміжні висновки аудиту в грудні, його було відсторонено від займаної посади".

Він додав, що правовий порядок в Україні базується на принципі невинуватості.

"Якщо правоохоронні органи до цього часу не порушили справу або не вручили підозру, не застосували запобіжний захід, - це означає, що навіть у правоохоронних органів на цей момент ще не було достатньо фактажу для порушення справи чи затримання", - зауважив міністр.

Резніков додав, що стосовно Хмельницького відбувалася взаємодія з Національним агентством з питань запобігання корупції.

"І він був, за моїм письмовим зверненням, ще влітку направлений в Службу безпеки України на проходження поліграфа, відповідного дослідження. І я отримав відповідні висновки цієї експертизи. Тому це й було підставою для відсторонення і ухвалення подальших управлінських рішень. В подальшому він був звільнений", - запевнив міністр.

Він нагадав, що Хмельницький є військовослужбовцем у званні полковник.

"Під час воєнного стану військовослужбовця звільнити не так просто. Його можна тільки переміщувати десь. Немає звільнення з армії під час війни. Тому дійсно, якщо буде доведено обвинувальним вироком і буде рішення суду, що він скоїв злочин, то ми зрозуміємо, по яких фактах", - сказав міністр.

Водночас він зауважив: "Я вам скажу більше: за моєю інформацією, не розкриваючи таємниці слідства, підозри, які вручені двом особам, яких ви назвали, не стосуються зовсім харчування. Вони стосуються абсолютно інших ситуацій. І з цим розбирається правоохоронна система".

Резніков також додав, що станом на сьогодні йому невідомо жодного факту вручення комусь підозри чи застосування запобіжного заходу у вигляді затримання по будь-якому чиновнику МОУ, що пов'язано з системою закупівлі харчування, контрактами, які стали предметом дослідження журналістів.

Скандал з закупівлями у Міноборони

24 січня після скандалу з закупівлею послуг харчування для військових частин заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку. У грудні 2022 року був відсторонений від обов'язків, а в січні 2023 року звільнений з посади директора Департаменту державних закупівель Міноборони Богдан Хмельницький.

1 січня у СБУ звинуватили Хмельницького у розтраті державних коштів. За матеріалами слідства, цей посадовець закупив для Збройних сил майже 3 тис. бронежилетів на понад 100 млн грн. Втім, за даними декількох незалежних експертиз, ці вироби не відповідають вимогам IV класу бронежилетів і не можуть належним чином захистити українських воїнів. Йому оголошено про підозру за ч. 1 ст. 114-1 ("перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань"); ч. 5 ст. 191 ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем"); ч. 2 ст. 28 ("вчинення кримінального правопорушення групою осіб") Кримінального кодексу.

Вас також можуть зацікавити новини: