REUTERS

Завершено розслідування стосовно прикордонників, причетних до незаконного затримання Міхеїла Саакашвілі під час переміщення до Республіки Польща.

Як повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора, завершено досудове розслідування стосовно двох колишніх посадових осіб Державної прикордонної служби України за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч.2 ст.365 Кримінального кодексу України).

Читайте такожСаакашвілі анонсував зміни до законодавства щодо механізму повернення вкрадених коштів

Відео дня

За даними слідства, колишні посадовці причетні до організації та здійснення у 2018 році незаконного затримання Саакашвілі під час його реадмісії до Республіки Польща.

«Стосовно інших високопосадових осіб органів державної влади та правоохоронних органів, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, розслідування триває», - йдеться в повідомленні.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2017 року на той час президент Петро Порошенко видав указ про позбавлення Саакашвілі громадянства України.

В Україні Саакашвілі інкримінували три статті Кримінального кодексу: замах на злочин (ч. 1 ст. 15), злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили двоє або більше осіб (ч. 2 ст. 28), сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256).

За словами тодішнього генпрокурора Юрія Луценка, Саакашвілі організовував акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка у припиненні їхнього кримінального переслідування.

У вересні 2017 року Саакашвілі в супроводі прихильників і деяких українських політиків перетнув державний кордон з Польщі в Україну. Тоді суди підтвердили звинувачення прикордонників у тому, що він незаконно перетнув кордон.

12 лютого 2018 року Саакашвілі за процедурою реадмісії було передано Польщі. Стосовно нього існує обмеження у в'їзді в Україну терміном до 2021 року.

28 травня 2019 року президент України Володимир Зеленський виключив з указу свого попередника від 26 липня 2017 року положення про втрату Саакашвілі громадянства України.

7 жовтня прокуратура повідомила про відкриття кримінального провадження щодо видворення Саакашвілі з України у лютому 2018 року.