ДБР стверджує, що Порошенко втік від слідчих / УНІАН

У Державному бюро розслідувань прокоментували сьогоднішні події в столичному музеї Івана Гончара, пов'язані з обшуками у справі про так звані "картини Порошенка".

Про це йдеться у заяві ДБР.

Там наголошують, що п'ятий президент України неодноразово повідомлявся про виклик на допит до ДБР, але жодного разу не з'явився.

Відео дня

"Із засобів масової інформації стало відомо, що він перебуває у музеї Гончара. З метою вручення повідомлення про виклик на допит та проведення слідчих дій працівники ДБР вирушили до музею Івана Гончара. Петро Порошенко дізнавшись про можливий приїзд слідчих ДБР залишив свою дружину та покинув музей. Саме дружина Порошенка в якості родича свідка згідно вимог КПК України і отримала повістки про виклик на чергові допити. Звертаємо увагу, що дії працівників ДБР проводились відповідно до Кримінального процесуального кодексу України", - заявили в Бюро.

У ДБР також звинуватили адміністрацію музею та інших осіб у перешкоджанні проведенню слідчих дій. "З урахуванням подій, які відбувалися на території музею, для належного проведення необхідних слідчих дій, задіяно спецпідрозділ Державного бюро розслідувань. Під час виконання обов’язків спецпідрозділу будь-які заходи фізичного впливу не застосовувалось. Проведення слідчих дій завершено", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 22 травня стало відомо, що екс-президента Петра Порошенка терміново викликали до ДБР на допит як свідка на сьогодні, 26 травня, у кримінальному провадженні, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю 43 картин всесвітньо відомих художників. Екс-президент не прийшов на допит.

Вдень слідчі ДБР приїхали до музею Івана Гончара. Представники ДБР при вході до музею заявили, що проводять невідкладні слідчі дії та обшук без відповідної ухвали суду "з метою збереження майна", яке фігурує у кримінальному провадженні.

Директор музею Петро Гончар заявив, що співробітники ДБР зламали вхідні двері до музею і не пускають його всередину будівлі. Також він додав, що Порошенко не надавав дозволу на переміщення картин, які він передав музею для експонування.