Таран обговорив з міністром оборони США реалізацію статусу України як партнера НАТО з розширеними можливостями

Відбулась телефонна розмова міністрів оборони України та США.

Новий міністр оборони США Ллойд Остін та міністр оборони України Андрій Таран обговорили практичні кроки реалізації статусу України як партнера НАТО з розширеними можливостями, а також підтвердили стратегічний характер українсько-американських відносин в оборонній сфері.

Читайте такожУ Зеленського назвали пріоритетні напрями співпраці з адміністрацією БайденаПро це повідомила прес-служба Міністерства оборони за результатами телефонної розмови міністрів.

Таран привітав американського колегу з призначенням на посаду і ознайомив його з безпековою ситуацією в Україні та навколо її кордонів. Під час розмови керівники відомств обговорили питання оборонної реформи та прогресу з ключових напрямів.

Своєю чергою, Остін поінформував про схвалення Конгресом США першого траншу допомоги з боку американських партнерів у рамках Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI).

«Ми вдячні народові та уряду США за непохитну допомогу та участь у посиленні стійкості України проти зовнішніх загроз і сприяння наближенню до повноправного членства в НАТО. Ми постійно нарощуємо рівень взаємосумісності з силами Альянсу завдяки технічній допомозі, а також спільній участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки. Тому Україна підтверджує намір продовжити участь в операціях НАТО, зокрема, в складі тренувально-дорадчої місії НАТО «Рішуча підтримка», багатонаціональних сил НАТО в Косово і готується направити сили й засоби до тренувальної місії НАТО в Іраку та операції НАТО в Середземному морі «Морський охоронець», - наголосив Таран.

Остін, зі свого боку, подякував за участь українських сил у складі міжнародних операцій.

Також Таран запросив міністра оборони США взяти участь у святкових заходах з нагоди 30-ї річниці Незалежності України.

Допомога США Україні

2 січня Сенат США (верхня палата Конгресу) слідом за Палатою представників схвалив проект оборонного бюджету країни на 2021 фінансовий рік, який, зокрема, передбачає допомогу Україні і розширення санкцій проти компаній, які причетні до будівництва газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

За підтримку документа, на який раніше наклав вето екс-президент США Дональд Трамп, висловився 81 сенатор, 13 проголосували проти. Це перший в історії випадок відміни Конгресом вето Трампа.

Проект містить положення, якими уповноважує надання оборонної допомоги Україні в розмірі $250 млн, з них $75 млн – на летальну зброю.

Водночас він передбачає заборону на співпрацю військовослужбовців США і Росії, а також санкції проти Туреччини за купівлю нею російських ЗРК С-400.

22 січня Сенат США затвердив кандидатуру генерала у відставці Ллойда Остіна на посаду секретаря оборони (міністра оборони).