Зеленський привітав українців з Великоднем / скрін відео

Президент України Володимир Зеленський привітав християн східного обряду з Великоднем.

Голова держави звернувся до народу з Софійського собору. Відео опубліковане на сайті Офісу президента.

Глава держави наголосив, що Софійський собор – святиня, яка вистояла попри ворожі навали та окупацію. Отже, зараз ми впевнені, що нас не знищить жодна орда і жодна нечисть.

Володимир Зеленський наголосив, що цього року ми долаємо темні часи. Попри те, що ми зараз не у світлій одежі, ми боремося за світлу ідею.

"У цей світлий день я і більшість з нас не в світлій одежі, але ми боремося за світлу ідею. На світлій стороні. На нашому боці – правда, люди, Господь і найвище небесне сяйво. Сила заступниці роду людського – Богородиці Оранти", – наголосив президент.

Софійський собор - це місце символічне, оскільки воно вистояло при монгольській навалі та німецькій нацистській окупації. І зараз вистоїть при навали російських окупаційних нацистський військ.

"Допоки є Оранта - є Софія, а з нею - стоїть Київ, а з ними - вся Україна!" - наголосив Зеленський.

Також глава держави згадав тих, хто цього світлого дня захищає нашу державу – військові, нацгвардійці, прикордонники, тероборона, розвідка тощо. Крім того, глава держави згадав і волонтерів, медиків, пожежників та рятувальників.

Він виголосив молитву на новий лад:

Боже Великий, Єдиний! Нам Україну храни!

Захисти тих, хто захищає нас,

Бороніть, небеса, тих, хто боронить рідну землю.

Зміцни волю тих, хто захищає нас від неволі.

Збережи тих, хто береже Україну!

Окремо Зеленський згадав матерів, які цього року чекають на сина чи доньку з війни та тих, хто, на жаль, не дочекався своєї дитини з фронту.

Глава держави зазначив, що наші батьки та дідусі, які будували нашу країну, розповідали нам про війну, але сьогодні змушені відправляти на війну своїх дітей та онуків. Наразі вони бачать, як нашу країну руйнують, і президент побажав їм побачити часи, коли Україну відбудовуватимуть.

Зеленський згадав, що минулого року українці відзначали Великдень удома через коронавірус, але цього року вірус зовсім інший.

"Минулого року ми зустрічали Великдень вдома через пандемію. Цього року ми знову відзначаємо Воскресіння Христове не так, як звикли через інший вірус. Через чуму під назвою війна. Торішню і нинішню загрозу об'єднує одне – ніщо не може подолати Україну", – наголосив президент.

Президент зазначив, що Великдень – це свято перемоги життя над смертю, добра над злом та світла над пітьмою. Тому Володимир Зеленський наголосив, що перемога у війні неодмінно за Україною.

Глава держави також згадав про мрію українців – ще один Великий день, день перемоги та настання у країні світу.

Як зазначив президент, Україна просить у Бога лише одного – миру та процвітання.  Він також закликав усіх громадян берегти себе, своїх близьких та Україну.

"На Великдень ми просимо в Бога великої благодаті, щоб здійснилася наша велика мрія – це ще один Великий день, день, коли в Україні настане великий мир. А з ним – вічна злагода й процвітання", – сказано в повідомленні.

"Бережіть себе. Бережіть своїх близьких. Бережіть Україну! Христос воскрес! Воістину воскрес!", – додав політик.

Зазначимо, напередодні в Єрусалимі традиційно відбулося сходження Благодатного вогню.

В Україну його доставили спецрейсом, щоб передати до храмів по всій країні, де це можливо в рамках воєнного стану. Вже опівночі першою Благодатний вогонь зустріла Волинь.

Вас також можуть зацікавити новини: