Не сподобалось, але законно: Венедіктова про домашній арешт Медведчука

Генпрокурор не вважає, що судді порушили закон, обравши саме такий захід.

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що не задоволена рішенням суду про обрання народному депутату від ОПЗЖ Віктору Медведчуку запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Про це вона сказала в інтерв'ю телеканалу "Україна 24".

Венедіктова зазначила, що провадження проти Медведчука було відкрито не через його політичну діяльність не через те, що він кум президента РФ Володимира Путіна, а через те, що він порушив законодавство.

Відповідаючи на запитання, чому лише тепер проти Медведчука порушено кримінальну справу, хоча про його проросійську діяльність давно відомо, Венедіктова сказала: "Ну ви знаєте, знали всі. Ми, наприклад, не знали. Коли проводиться контррозвідувальна діяльність, тільки вище керівництво Генеральної прокуратури про це знає. Я наполягаю, що Офіс генпрокурора не політизований: ми не дивимось на те, що він проросійський політик, що кум Путіна, ми – про кримінальне провадження. Порушив закон – відповідай", - сказала Венедіктова.

Читайте такожМедведчук у суді заявив, що вважає політичними репресіями висунуту йому підозруКоментуючи рішення суду про обрання Медведчуку запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, Венедіктова сказала, що незадоволена цим рішенням, однак не вважає, що судді порушили закон, обравши саме такий захід.

"Застава була дуже велика – 300 мільйонів. Але коли суддя мотивував своє рішення, він сказав: ви наклали на людину санкції, заблокували її активи, і коли ви ставите таку велику заставу, це означає, що ви робите безальтернативне клопотання, це означає, що ви хочете посадити його під варту. Мені це не сподобалось, і ми подали апеляцію. Але там залишили в силі це рішення. Якби там (у рішенні суду – УНІАН) було б щось неправосудне, я б пішла до Вищої ради правосуддя", - сказала Венедіктова.

Справа Медведчука: у чому підозрюють кума Путіна

11 травня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру депутатам від "ОПЗЖ" Медведчуку і Тарасу Козаку.

Їх підозрюють за трьома епізодами:

  • незаконна передача РФ газового родовища;
  • надання російським спецслужбам відомостей, що містять державну таємницю (про секретний військовий підрозділ ЗСУ);
  • проведення підривної діяльності проти України - підготовка мережі російського впливу в Україні під назвою "Промінь".

Суд обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Обвинувачення наполягало на триманні під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 300 млн 930 грн.

21 травня Київський апеляційний суд залишив Медведчука під цілодобовим домашнім арештом.