Марина Порошенко теж вирішила піти у політику / фото УНІАН, Палінчак Михайло

Сімейний підряд. Навіщо дружини політиків ідуть на вибори

20:45, 25.10.2020
5 хв.

Політика в Україні перестала бути суто чоловічою справою. Гендерна квота – новаторство нинішніх виборів. У кожній партії має бути не менше 40% представників однієї статі. Але… поява у партійних списках деяких кандидаток, ну, дуже схожа на нову технологію.

Якщо подивитись на портрети кандидаток у депутатські й мерські крісла, декого з них не важко впізнати. Наприклад, Росіту Ляшко, або Марину Порошенко. Але багато жінок-кандидаток зовсім не знайомі широкій публіці. На відміну від їхніх чоловіків – політиків з досвідом. Чи слід дружинам політиків теж йти у політику? ТСН.Тиждень розповість лише про деяких кандидаток, а висновки ви вже робіть самі.

Марина Порошенко – перша леді Петра Порошенка і перша в списку його партії на виборах до Київради і саме її обличчя майорить на рекламних бордах. Втім, боротися за симпатії киян їй особливо не доводиться, бо цей №1 у списку, по суті, гарантує мандат, якщо партія подолає прохідний п’ятивідсотковий бар’єр.

Обличчя Марини Порошенко на борді у Києві / фото УНІАН, Синиця Олександр

Попри президентську п’ятирічку Порошенка, його дружина, фактично, перебувала до сьогодні у його тіні, за спиною чоловіка. У ролі першої леді опікувалася, допомогою онкохворим дітям та інклюзивною освітою. А тепер чомусь наважилась теж стати політиком. І, як депутатка, планує продовжувати у тому ж дусі.

Відео дня

Сам Петро Порошенко до останнього тримав інтригу: чи піде у мери Києва? Не пішов. І від партії нікого не висунув. Тож, такий хід подружжя Порошенків – це, ймовірно, спроба отримати партійну більшість у міськраді і так  впливати на справи столичні.

Під жіночий контроль взяти столицю хоче і партія «Слуга народу». Ірину Верещук висунули у мери, а першим номером до Київради йде Євгенія Кулеба.  

Євгенія Кулеба та Ірина Верещук / фото УНІАН, Ковальчук Віктор

Вона – дружина міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Однак каже: він тут ні до чого, бо й сама дипломатка - як і чоловік, має спеціальність міжнародне право. Вісім років жила за кордоном. І ще до виборів була координатором різних громадських проектів: «Вже сім років я займаюся розвитком українських міст. Ми створюємо парки, сквери, площі, бульвари».

У столичній команді «Зе» вона теж хоче займатися зеленими питаннями. Озелененням міста, сортуванням сміття, зменшенням шкідливих викидів транспорту…і загалом, подолати транспортний колапс. 

Катерина Глімбовська – кандидатка від «Батьківщини» на одному зі столичних округів. Це прізвище вам, може, нічого не скаже. Але ви точно знаєте, як ця кандидатка пов’язана… із картатою ковдрою. Адже вона – дружина скандального екс-керівника фіскальної служби Романа Насірова. А ще – донька будівельного магната Олександра Глімбовського. Компанія її тата неодноразово вигравала мільйонні тендери на будівництво по всій Україні. Вона теж керує кількома фірмами, зокрема і будівельними. Заробляє настільки непогано, що три роки тому змогла внести за Насірова заставу – 100 мільйонів гривень. Може, тому готова працювати безоплатно? Адже депутатам міськрад зарплат не платять.

Катерина Глімбовська – кандидатка від «Батьківщини» на одному зі столичних округів / фото facebook.com/GlimbovskaK

Чим же планує займатися в Київраді ця бізнес-леді і мама трьох дітей? Будівництвом! Зокрема, боротися з тим, яке незаконне, хаотичне і… корупційне.

Втім, борються жінки не лише за столицю. Людмила Зубко вступила у бій за Житомир. Її чоловік - колишній віце-прем’єр та міністр ЖКГ Геннадій Зубко.

На мерське крісло його дружину висунула «Європейська солідарність». За першою  освітою інженер, вона 16 років працювала на заводі огороджувальних конструкцій, де директором був спочатку її чоловік, а потім і син.

Людмила Зубко вступила у бій за Житомир / фото zubko.com.ua

У Житомирі Людмила Зубко має кілька закладів громадського харчування. Під час пандемії розробила протокол для безпечної їх роботи, яким тепер користується вся країна. На посаді мера хоче дбати про безпеку і комфорт. А всі видатки з бюджету обіцяє зробити відкритими.

Йде в політику і дружина Олега Ляшка Росіта. «Вона буде боротись, як левиця. Вдома я і сам її інколи трошки побоююсь», - повідомив новину сам відомий політик.

Олег Ляшко з дружиною Росітою / фото УНІАН, Ратинський В'ячеслав

Офіційно Росіта стала його дружиною лише у 2018 рокі. А півроку тому, у свої 49, подарувала Ляшкові сина Олександра. Та, судячи з усього, засиджуватися у декретній відпустці не хоче чи не може. Тож йде першим номером від радикальної партії чоловіка – в Київську обласну раду. І як мама, планує захищати там матерів і дітей.

Якими б амбітними не були плани кожної з цих жінок, вплив чоловіків-політиків не можна відкидати. Але цікаво буде спостерігати: кому з них все-таки вдасться вийти з політичної тіні благовірного.

Наталія Ярмола

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся