За словами Корнієнка, вибори мають відбутися 25 жовтня / фото УНІАН

Перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко запевняє, що до середини липня Верховна Рада оголосить місцеві вибори.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам.

Корнієнко наголосив, що місцеві вибори відбудуться згідно із законом та Конституцією 25 жовтня.

Відео дня

"Виборчі правила... за такий термін, як у нас лишилося до виборів, - кілька місяців, півроку - не є справедливим змінювати. Тобто, основні позиції Виборчого кодексу зберігаються", - сказав він.

Говорячи про зміни до виборчого законодавства, депутат зауважив, що вони готуватимуться.

"Цей процес на наступному тижні розпочинається. Трішки наш комітет вийде раніше з карантину, ніж вся Рада... І напрацьовуємо пакет змін до Виборчого кодексу", - зазначив Корнієнко.

Читайте такожСаакашвілі підтвердив, що для нього підготували крісло у Нацраді реформ

За його словами, йдеться про два суттєві моменти. Перший - технічні зміни, які "просто дозволять провести вибори".

"Тому що зараз той Кодекс, який приймала минула Рада, а ми долали вето, - він не працює. Про це каже ЦВК і ми йдемо на зустріч ЦВК, просто вносимо технічні зміни", - пояснив депутат.

Другий пакет змін, який обговорюється, - "політичні зміни".

"Перше стосується зниження порогу партійних виборів... Також в пакеті політичних змін є тимчасові зміни, які зараз обговорюють, які допоможуть за ті фінансові можливості, які зараз є в країні, провести вибори", - сказав Корнієнко.

Так, підсумував він, у найближчі 2-3 тижні формуватиметься пакет змін до Виборчого кодексу, а орієнтовно до кінця червня їх буде внесено до сесійної зали Ради і ухвалено.

"Фактично, до середини липня Верховна Рада виконає свою конституційну функцію і оголосить місцеві вибори. Там, де це робить Верховна Рада. В решті суб'єктів новостворених громад це зробить Центральна виборча комісія", - зауважив Корнієнко.

На запитання щодо того, які є шанси, що місцеві вибори на тимчасово непідконтрольних нині територіях відбудуться в той же день, що і на іншій території України, він відповів: "Ми віримо всією командою разом з Андрієм Єрмаком, який теж у це вірить, віримо, що це відбудеться в один день. Працюємо над тим, щоб до цього йти".

Також на уточнення щодо бюджету на місцеві вибори, Корнієнко повідомив, що в бюджет закладено гроші на вибори по всій території України.