В Мін'юсті пояснили, чому припинилися перемовини з РФ і за якої умови їх відновлять

За його словами, РФ постійно посилає сигнали про готовність знову відновити переговори, висуваючи свої ультиматуми.

На сьогодні між Україною та Росією не ведуться переговори щодо припинення війни. Оскільки єдина позиція Москви в тому, що вони хочуть підписати з Києвом документ, який дуже схожий на капітуляцію з українського боку.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів міністр юстиції Денис Малюська.

"Перемовини з Росією - це там, де я член переговорної групи (про припинення війни - УНІАН), зараз не проводяться, крім дуже вузької групи і дуже вузької теми - це вивезення зерна", - пояснює Малюська.

За його словами, переговорний процес можна розділити на три групи:

  • перемовини по зерну - короткострокові, вузькі лише щодо точкового питання;
  • перемовини з Росією щодо потенційного припинення вогню чи миру - вони, як повідомив Малюська, заморожені на певний час і не відбуваються;
  • перемовини щодо гарантій безпеки - великі, з багатьма країнами активно ведуться.

Міністр зазначив, що бере участь у складі делегації цієї другої групи щодо припинення вогню.

"Так. Там, де ми поки що не ведемо дискусій виключно з огляду на те, що, напевно, зараз перспектив укладення такого договору немає. Насамперед - через позицію Росії", - підкреслив Малюська.

За його словами, РФ постійно посилає сигнали про готовність знову відновити переговори, висуваючи свої ультиматуми.

"Це лунає в російських медіа постійно: що ми готові, це українці не хочуть перемовлятися. Насправді вони готові підписати договір на тих умовах, які їм подобаються і які вкрай схожі на якусь капітуляцію. Тому це не готовність до перемовин - це готовність нав'язати свої умови, щоб ми здалися. Десь така в них готовність", - наголосив міністр.

Малюська підкреслив, що коли буде реальна готовність до реальних перемовин - безумовно, такі перемовини відновляться.

"Але це питання до керівників переговорних груп, з нашого боку - це Давид Арахамія. Він найбільш детально і компетентно може прокоментувати цю історію і наслідки. Я даю лише загальне враження і своє розуміння", - підсумував міністр.

Як повідомляв УНІАН, за словами радника голови ОП, члена переговорної делегації Михайла Подоляка, ніяких підстав для відновлення переговорів з Російською Федерацією наразі немає.

Президент України Володимир Зеленський вважає наразі неможливими переговори з російських диктатором Володимиром Путіним. На його переконання, суспільство також не готове домовлятися з агресором.

Вас також можуть зацікавити новини: