В ООН заявили про неможливість переговорів з Росією: в Офісі президента вказали на нюанс

Михайло Подоляк зазначив, що не потрібно виправдовувати штучне безсилля ООН.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що мирні переговори України та Російської Федерації на даний момент неможливі. В Офісі президента України нагадали, на яких умовах можливий мир.

"На жаль, я вважаю, що переговори про мир зараз неможливі. Ми, наскільки це можливо, ведемо діалог з обома сторонами для вирішення конкретних проблем. Найважливішою ініціативою став експорт зерна з України.... А зараз я не бачу можливості для негайного припинення вогню і мирних переговорів", - заявив Гутерріш в інтерв'ю виданню El Pais.

За його словами, головна мета ООН - встановлення "справедливого миру відповідно до міжнародного права і Статуту ООН".

В Офісі президента України відреагували на таку заяву генсека ООН подивом і нагадали, що мир "цілком можливий" в конкретних умовах

"Фраза генсека ООН Антоніу Гутерреша, що "мир в Україні зараз неможливий", дещо вражає", - написав радник глави офісу президента Михайло Подоляк в Twitter.

При цьому він нагадав умови, за яких в Україні можливий мир:

  1. Агресору нагадають нарешті відповідні статті Статуту ООН і "ввічливо" попросять покинути чужу територію.
  2. Перестануть вважати частиною ООН і Радбезу ООН.
  3. Росія виведе свої війська з України.

"Не потрібно плодити сенси та виправдовувати штучне безсилля, коли все очевидно", - підсумував чиновник.

Переговори України і Росії - останні новини 

У 2022 році відбулися кілька раундів переговорів з Москвою за участю посередників, але це не принесло позитивних результатів. При цьому Москва час від часу випрошує переговори.

Так, у березні 2023 року глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що нібито Кремль не відмовлявся від "переговорів" з Україною. Крім того, він говорив про необхідность переговорів, щоб припинити війну.

У свою чергу президент України Володимир Зеленський неодноразово говорив, що для переговорів з Москвою необхідно припинити бойові дії, вивести війська РФ і встановити кордон станом на 1991 рік.

Вас також можуть зацікавити новини: