Засідання ТСК щодо "вагнерівців" не відбулося: названо причину

Зустріч перенесли на понеділок.

Екс-очільник Головного управління розвідки Василь Бурба заявив, що йому не вдалося дати свідчення парламентській комісії щодо "вагнерівців", оскільки в комісії не було кворуму і вона не зібралася.

Про це повідомляє кореспондент УНІАН.

Бурба повідомив, що лише сьогодні повернувся з-за кордону, де був у приватних справах, й одразу прийшов на засідання комісії на запрошення її голови Мар'яни Безуглої,  де з'ясував, що засідання не буде через відсутність кворуму. 

Колишній очільник ГУР відмовився відповідати на запитання щодо суті справи - спецоперації щодо "вагнерівців", зазначивши, що дасть відповідь комісії. Єдине, що він сказав, що "не пов'язує своє звільнення з цією операцією". 

Своєю чергою, нардеп Артур Герасимов заявив журналістам, що до появи Бурби комісія засідала,  а як він зявився, то кворуму не стало. Також він додав, що сьогодні нардепів, які не є членами комісії, не пустили на засідання.

Помічниця голови комісії Мар'яни Безуглої Лілія Білоусова повідомила журналістам, що комісія продовжить роботу наступного понеділка.

Читайте такожУкраїна більше не вірить обіцянкам Заходу - Кулеба

Спецоперація з "вагнерівцями"

29 липня 2020 року у Білорусі затримали бойовиків з ПВК Вагнера, 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були і ті, хто воювали проти України на Донбасі. Правоохоронці Білорусі повідомили, що до них надійшла інформація про прибуття більш як 200 бойовиків для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії. Білорусь тоді звернулася до української влади з проханням перевірити причетність затриманих до скоєння злочинів в Україні.

11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генпрокуратури Білорусі запити про видачу 28 бойовиків. Усі 28 осіб, серед яких 9 громадян України, підозрюються в участі в терористичній організації.

14 серпня Білорусь видала 32 затриманих "вагнерівців" Росії.

18 серпня головний редактор видання "Цензор" Юрій Бутусов з посиланням на власні джерела заявив, що ситуація з появою в Білорусі бойовиків ПВК Вагнера була нібито частиною секретної операції СБУ і ГУР Міноборони України з їх затримання, яка зірвалася через витік інформації з Офісу президента.

Своєю чергою в ОП, Службі зовнішньої розвідки та СБУ спростували цю інформацію.

15 вересня генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що правоохоронці розслідують три провадження щодо ситуації з "вагнерівцями".

19 травня 2021 року Верховна Рада створила ТСК з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, що могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України, становити загрозу національній безпеці України.