
Більшість кулінарів не замислюються над тим, чи потрібно додавати олію на гарячу чи холодну сковороду, і в який момент це робити. Але це не просто питання звички. Від способу нагрівання посуду залежить, як довго він прослужить. Якщо порушити це правило, то поверхня швидко потріскається, а продукти почнуть прилипати.
Раніше ми розповідали, що не можна смажити на чавунній сковороді, щоб не зіпсувати покриття посуду.
Коли лити олію на сковорідку - до чи після нагрівання
Рекомендації щодо використання начиння опублікувало видання Delish. Як пояснили експерти, час додавання жиру залежить від типу посуду.
Антипригарна сковорода
У цьому випадку олію варто лити на холодну поверхню, і тільки потім вмикати вогонь на плиті. Такий прийом посилить антипригарні властивості. До того ж при нагріванні порожнього посуду такого типу в повітря виділяються токсичні речовини.
Емальований чавун
У цьому випадку продукт, на якому ви будете смажити, теж потрібно лити заздалегідь, але з іншої причини. Без олії покриття нагрівається нерівномірно, через що виникають тріщини. Верхній шар посуду швидко стане непридатним, тому ніколи не нагрівайте його в порожньому вигляді.
Звичайний чавун
Тут ситуація абсолютно протилежна. Якщо покриття з емалі немає, сплав прогрівається рівномірно і не тріскається. Сковорідку можна розігрівати без олії, але між використаннями або під час охолодження варто зволожувати. Це продовжить термін служби чавуну.
Нержавіюча сталь
У цьому випадку серед кулінарів найбільше суперечок, чи потрібно розігрівати сковороду перед олією. Професійні кулінари рекомендують такий підхід: лити жир на теплу, але не розпечену поверхню.
Спочатку нагрійте сухий посуд і капніть краплю води. Якщо рідина повільно випаровується, то сковорідка ідеальної температури і можна додавати олію. Якщо вода голосно шипить - посуд надто гарячий і його краще трохи охолодити. Експерти вважають, що за такого способу сталь прослужить найдовше.
Ми також писали, як правильно мити антипригарну сковороду. Неправильне чищення може залишити подряпини на покритті.