Зеленський обговорював з США посилення безпеки на Чорному та Азовському морях

оновлено

Президент вважає, що нещодавнє нарощування військ Росією на кордонах було спробою здійснити "психологічний тиск", але зазначив, що загроза все ще існує.

Президент України Володимир Зеленський обговорював з адміністрацією президента США Джо Байдена збільшення військової допомоги для розширення безпеки в Чорному та Азовському морях навколо берегової лінії України.

Про це він заявив в інтерв’ю Axios.

Читайте також"Потужний сигнал": Зеленський поділився очікуваннями від червневого саміту НАТО

Зокрема, Зеленський зазначив, що він не мав стабільності чи передбачуваності з боку Москви з моменту вступу на посаду в 2019 році. Він вважає, що нещодавнє нарощування військ Росією на кордонах було спробою здійснити "психологічний тиск", але зазначив, що загроза все ще існує.

Глава держави також сказав, що обговорював з адміністрацією Байдена "можливе збільшення військової допомоги" для розширення безпеки в Чорному та Азовському морях навколо берегової лінії України. Водночас незрозуміло, чи продовжить Байден ці дискусії.

У ЗМІ зазначається, що джерело, наближене до адміністрації США, заявило, що кілька днів тому вони повідомляли українській стороні, що проведуть телефонний дзвінок цього тижня, вже в понеділок, і "це може бути гаряча розмова".

Американське озброєння для України

Держсекретарь США Ентоні Блінкен вже давно є прихильником ідеї надання Україні оборонної летальної зброї. До цього він закликав ще адміністрацію Дональда Трампа.

У березні цього року стало відомо. що Пентагон виділяє Україні $125 млн на сферу безпеки. Зокрема, кошти будуть виділені на підготовку українських військових, надання обладнання та консультативну підтримку з метою сприяння Збройним силам України охороняти "територіальну цілісність країни, її кордони та покращити стосунки з НАТО".

Крім цього, як заявив у травні головнокомандувач ЗСУ, генерал-полковник Руслан Хомчак, Російська Федерація постійно провокує Військово-морські сили України в акваторіях Чорного та Азовського морів.