Зеленський повідомив, чого варто очікувати від першого Саміту миру

Зокрема, мають розробити дорожню карту закінчення війни на засадах справедливості.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, чого варто очікувати від першого Глобального саміту миру, який відбудеться у червні в Швейцарії. Як передає кореспондент УНІАН, на спільному брифінгу з президентами Литви Гітанасом Наусєдою та Польщі Анджеєм Дудою у Вільнюсі глава держави поінформував, що запросив 12 країн-партнерів Ініціативи трьох морів (Тримор'я) не лише взяти участь у першому інавгураційному Глобальному саміті миру, а й долучити до саміту лідерів інших країн.

"Важливо, аби світова більшість реально своїми діями об'єдналась заради справедливого миру - так само, як усі об'єднані щодо цього у риториці", - сказав Зеленський.

Президент нагадав, що Саміт миру відбудеться у червні. Глава держави сказав, що дата проведення саміту буде оголошена трохи пізніше. Він вірить, що більшість країн цивілізованого світу і тих, які підтримують справедливий мир, братимуть участь у цьому заході.

"Там буде розроблена детальна карта щодо закінчення цієї війни з погляду справедливого миру, ґрунтуючись на резолюціях угод. І після цього цей документ буде опрацьований на технічному рівні. І буде дана можливість у тому чи іншому форматі, все це вирішать на першому саміті, - як змусити Росію до цих кроків, а ці кроки щодо справедливого миру", - наголосив Зеленський.

Окремо він сказав, що якщо не буде допомоги від США, то Україні буде дуже складно.

"Ми будемо втрачати наших людей. Втрачати наших воїнів, абсолютно безцінних. Питання не тільки в територіях, коли хтось розповсюджує такі російські наративи, що питання тільки в території. Питання в людях. А території також для нас важливі. Тому що, якщо ти не відновлюєш своєї територіальної цілісності - то й до тебе немає поваги і до твого суверенітету. І тоді - це заморожений конфлікт. Вже буде питання часу, коли Путін знову повернеться. Тому так важливо, аби усе було згідно закону при повазі до народу Україну, як і кожного демократичного народу, і при повазі до суверенітету нашої незалежної країни", - сказав Зеленський.

Глобальний саміт миру - що варто знати

Стали відомі дати проведення Глобального саміту миру за ініціативою України. Захід відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. На нього запросять представників більше 100 країн світу.

Зокрема, Швейцарія, яка буде господаркою саміту, сподівається прийняти представників більше 120 країн.

Вас також можуть зацікавити новини: