Зеленський перебуває в Нідерландах: стали відомі подробиці візиту

оновлено

Цей візит Зеленського до Нідерландів став його першим візитом до країни як президента.

Увечері в середу після короткого візиту до Фінляндії президент України Володимир Зеленський прибув до Нідерландів із першим в статусі президента візитом. 

Як повідомляє Politico з посиланням на джерела, очікується, що український лідер зустрінеться з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, міністром закордонних справ Вопке Гукстра та міністром оборони Кайсою Оллонгрен. Передбачається, що на зустрічі Зелеснького з Рютте також буде присутній прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо.

Також очікується, що Зеленський виступить із промовою під назвою "Немає миру без справедливості" та відвідає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. 

Візит президента викликав суперечки серед парламентарів. Сьогодні, 4 травня, в країни День пам’яті – згадують всіх жертв (як серед цивільних, так і військовослужбовців), які загинули під час збройних конфліктів або миротворчих місій у Нідерландах або за межами країни з початку Другої світової війни. Членкиня парламенту Керолайн ван дер Плас (партія BoerBurgerBeweging) назвала дату візиту Зеленського "дуже недоречною" і заявила, що не буде присутньою на зустрічі з українським лідером. 

Водночас декілька депутатів парламенту заявили, що не погоджуються з її твердженнями. Рубен Брекельманс (партія VVD) заявив, що "бойкот дружнього глави держави зайшов дуже далеко". А депутат Хармен Крул (CDA) назвав візит "особливою зустріччю з людиною єврейського походження, чиї дідусі та бабусі пережили Голокост". 

Цей візит Зеленського до Нідерландів – перший з моменту його обрання президентом України у 2019 році. Раніше цього року український лідер уже виступав перед парламентом країни, але по відеозв'язку.

Закордонні поїздки Зеленського під час повномасштабної війни - що відомо 

Перші 10 місяців після повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україні президент Володимир Зеленський не залишав країни. В грудні 2022 року відбулася перша закордонна поїздка – Зеленський вирушив до США. З тих пір він відвідав кілька західноєвропейських столиць та Польщу.

У середу, 3 травня, Зеленський вирушив до Гельсінкі, де взяв участь у саміті з лідерами Північних країн та провів зустріч з президентом Саулі Нійністе.

ЗМІ також повідомляли, що Зеленський нібито планує візит до Німеччини, який має відбутися 13 травня. Водночас стало відомо, що візит під загрозою зриву через те, що в Києві розчаровані витоком інформації про нього.

Вас також можуть зацікавити новини: