Заява Зеленського очікується після засідання РНБО / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський виступив зі зверненням до українців на тлі рішення російського колеги Володимира Путіна про визнання незалежності "ЛДНР".

"Причин для безсонної ночі немає", - запевнив очільник держави.

Президент наголосив, що міжнародно визнані кордони України залишаться такими ж, попри дії Росії. Зеленський заявив, що Україна однозначно кваліфікує останні дії Росії як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

"Україна однозначно кваліфікує останні дії Російської Федерації як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави", - зазначив президент.

За його словами, уся відповідальність за наслідки через ці рішення покладається на політичне керівництво Росії.

"Визнання незалежності окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень в рамках "Норманді", - вважає Зеленський.

Він підкреслив, що це підриває мирні зусилля та руйнує наявні переговорні формати.

"Сьогоднішніми та завтрашніми можливими рішеннями Росія свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року. Країна, яка 8 років підтримувала війну, не може підтримувати мир як вона це заявляє", - впевнений глава держави.

"Ми на своїй землі, ми нічого й нікого не боїмось. Ми нічого й нікому не винні, ми нікому і нічого не віддамо. І ми в цьому впевнені, бо зараз не лютий 2014-го, а лютий 2022-го. Інша країна,  інша армія, одна мета. Це - мир, мир в Україні! Слава Україні!", - підсумував Зеленський.

Звернення Зеленського до українців: відео

Нагадаємо, 21 лютого Зеленський через рішення Путіна щодо "ЛДНР" та розмов про ймовірне російське вторгнення скликав засідання РНБО.

Як повідомляв УНІАН, президент Росії Володимир Путін ухвалив рішення про визнання терористичних угруповань "ДНР" та "ЛНР". Про це він заявив у ході телезвернення. Також глава держави-агресора попросив Федеральні збори РФ підтримати це рішення, а потім ратифікувати договори про дружбу та взаємодопомогу з обома "республіками".

Вас також можуть зацікавити новини: