Смачна пісна випічка / колаж УНІАН, фото freepik.com

3 березня у православних розпочався Великий піст. Для тих, хто постить, у цей період забороняються страви з м'ясом, рибою, яйцями, молочними продуктами. Але це зовсім не привід сумувати і відмовлятися від улюбленої випічки - пісні рецепти, які ми пропонуємо нижче, за смаком анітрохи не поступаються класиці, швидко готуються і підійдуть навіть кондитерам-початківцям.

Пиріг з варенням на дріжджовому тісті без яєць і молока

Тісто для цього пирога замішується на воді, а як начинку можна взяти джем або густе варення за смаком.

Вам знадобиться:

Відео дня
  • 250 мл води;
  • 100 г цукру;
  • 2 ч. л. сухих дріжджів;
  • 0,25 ч. л. солі;
  • 50 мл олії;
  • 0,5 кг борошна (+ 50 г для підпилу);
  • 400 г варення;
  • 100 мл чаю (чорного).

Потрібно підігріти воду, щоб вона була теплою, але не гарячою і розвести в ній дріжджі та 75 г цукру. Додати сіль, олію, порціями всипати борошно, помішуючи, замісити тісто (воно має вийти м'яким, тому залежно від борошна його може піти більше або менше).

Накрити тісто в мисці рушником, залишити підходити на 40 хвилин - воно має збільшитися вдвічі.

Увімкнути духовку на 200°C. Тісто розділити на 2 частини, першу розкачати в пласт і покласти на деко, вистелене пергаментом. Змастити зверху варенням або джемом.

Другу частину тіста теж розкачати і викласти на варення, краї пирога защипнути. Зверху наколоти виделкою в кількох місцях. Випікати півгодини до рум'яності.

Цукор, що залишився, змішати з чаєм і змастити готовий пиріг зверху, а потім ще раз відправити в духовку на 15 хвилин.

Пісне бананове печиво

М'яке й ароматне печиво виходить на основі бананового пюре і з нотками кориці.

Вам знадобиться:

  • 2 банани;
  • 300 г цукру;
  • 170 мл олії;
  • 1 ст. л. меду;
  • 350 г борошна;
  • 2 ч. л. розпушувача;
  • 0,25 ч. л. солі;
  • 1 ст. л. кориці.

Банани почистити і розім'яти в пюре (або пробити блендером). Додати 250 г цукру, олію, мед, перемішати, потім додати борошно, розпушувач і сіль. Поставити на 1 годину в холодильник.

Духовку розігріти до 180°C. З тіста скачати кульки й обваляти їх у суміші цукру (50 г) і кориці. Викласти на деко пергаментом і злегка притиснути. Випікати 10 хвилин.

Дріжджові булочки без молока та яєць

Солодкі дріжджові булочки на воді виходять м'якими та пишними, але - пісними.

Вам знадобляться:

  • 350 мл води;
  • 150 г цукру;
  • 8 г сухих дріжджів;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 75 мл рослинної олії;
  • 650 г борошна (+50 г для підпилу);
  • цукрова пудра.

Потрібно змішати теплу воду, дріжджі та 75 г цукру, потім додати сіль і олію. Порціями ввести борошно і замісити м'яке тісто (залежно від борошна його може знадобитися більше або менше). Накрити тісто рушником, залишити підходити на 40 хвилин - 1 годину, воно має подвоїтися.

Припорошити стіл борошном, викласти тісто і розкачати в пласт. Посипати цукром, що залишився, і згорнути тугий рулет. Нарізати рулет на шматочки завтовшки 3 см.

Викласти на деко з пергаментом на відстані і залишити підходити ще раз - приблизно на 20 хвилин. Поки увімкнути духовку на 180°C. Випікати 20-25 хвилин, після того, як охолонуть, присипати цукровою пудрою.

Пісний манник на апельсиновому соку

Любителям манників сподобається ця пісна інтерпретація пирога - дуже ароматного завдяки апельсиновому соку і цедрі лимона.

Вам знадобиться:

  • 200 мл апельсинового соку;
  • 200 г манки;
  • 200 г цукру;
  • 1 лимон;
  • 100 мл олії (+1-2 ст. л. для змащування форми);
  • 0,75-1 ч. л. соди;
  • 150 г борошна.

Сік апельсина потрібно змішати з цукром і манкою. Додати до них цедру лимона та мало і перемішати. Залишити на 30 хвилин - крупа має набрякнути. Додати соду, перемішати і ввести порціями борошно, помішуючи. Потім усе змішати до однорідності.

Перекласти у форму, змащену олією, і поставити випікатися в духовку, розігріту до 180°C на 30-35 хвилин.

Шоколадний торт з вишневим просоченням і манним кремом

М'які коржі та ніжний крем - цей дивовижний десерт тане в роті, незважаючи на те, що в торті немає звичних нам інгредієнтів.

Вам знадобляться:

  • 600 г борошна;
  • 2 ч. л. розпушувача;
  • дрібка солі;
  • 100 г какао;
  • 600 г цукру;
  • 150 мл олії (+1-2 ст. л. для змащування форми);
  • 700 мл води;
  • 2 ч. л. соди;
  • 30 мл соку лимона.

Для просочення і крему:

  • 250 мл води
  • 40 г манки
  • 100 г цукру;
  • 100 г шоколаду чорного;
  • 100 мл вишневого соку;
  • заморожена вишня без кісточок - за бажанням.

Увімкнути духовку на 180°C. Просіяти борошно з какао, змішати з розпушувачем, сіллю і цукром. Сік лимона погасити содою і додати в тісто. Усе збити вінчиком. Форму для випічки змастити олією і вистелити пергаментом.

Спекти три коржі. Випікати кожен близько півгодини - готовність перевірити дерев'яною шпажкою, вона має залишитися сухою. Остудити готові коржі, верхівки різати і подрібнити обрізки на крихту.

Для крему потрібно закип'ятити воду, додати манку і цукор (70 г). Дати закипіти і проварити хвилину. Додати шоколад, зверху закрити харчовою плівкою "в контакт" - тобто, плівка має лягти на поверхню крему. Остудити. Після збити міксером до посвітління.

Для просочення змішати вишневий сік і 30 г цукру та нагріти, щоб цукор повністю розчинився. Коржі просочити і змастити кремом кожен корж, викладаючи один на інший. Можна за бажанням додати між шарами розморожену вишню.

Покрити також кремом торт зовні, прикрасити крихтою.

Вас також можуть зацікавити новини: