Буряк користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Яскравий і соковитий буряк – звичний і поширений овоч в Україні. Це один з найдешевших продуктів на прилавках. Навіть найзнаменитішу українську страву – борщ – неможливо уявити без цього овоча. УНІАН розібрався, якими корисними властивостями можуть похвалитися плоди буряка, і кому не слід їх їсти.

Раніше УНІАН розповідав, в чому полягає користь і шкода кавуна, і як вибрати смачні плоди в магазині.

Буряк – корисні властивості

Буряк багатий мінеральними солями, органічними кислотами і фолієвою кислотою. Цей овоч – рекордсмен по концентрації бору і марганцю, а також один з лідерів за вмістом заліза. Речовини в складі буряка покращують обмін речовин, активізують роботу кровотворення, зміцнюють імунітет.

Відео дня

Буряк рекомендується при будь-яких захворюваннях кишечника і запаленнях. Буряк вкрай корисний при закрепах і проблемах з мікрофлорою кишечника. В овочі містяться корисні нітрати, які підвищують витривалість і покращують роботу серцево-судинної системи. Буряковий сік рекомендується пити спортсменам. 

Буряк корисні властивості / фото bigl.ua

Кому не можна вживати буряк

Цей овоч потрібно виключити людям із захворюваннями нирок і сечового міхура. Щавлева кислота в складі буряка може нашкодити при сечокам'яній хворобі. У коренеплоді багато цукру, тому його потрібно обмежити діабетикам. Не рекомендується продукт при гастриті.

Цей овоч має проносний ефект, тому його потрібно виключити при проносі і діареї. Дітям їсти буряк можна з віку 1 рік. Перед введенням буряка в раціон малюкові варто дати кілька крапель бурякового соку і перевірити наявність алергії.

Вам також може бути цікаво: