Налисники за бабусиним рецептом / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

На Масницю у нас зараз часто печуть млинці, хоча за давньою українською традицією на це свято готувати треба налисники. Налисники - це млинці з начинкою, але її викладають посередині, а не розмазують по поверхні млинця, й потім загортають, наприклад, у вигляді конвертика. Дуже часто такі млинці з сиром запікають у духовці, хоча багато господинь обходяться без цього етапу. Та ми радимо спробувати обидва варіанти, бо налисники у духовці - це сама ніжність.

Тісто на налисники готується як і на млинці, але вони мають бути не мереживними і не в "дірочку", а тугими та еластичними водночас.

Налисники на воді та молоці - простий рецепт без ваг

Тонкі та еластичні млинці на молоці та воді, для яких не потрібні ваги - достатньо мати під рукою склянку 200 мл.

Відео дня

Інгредієнти:

  • яйця - 3 шт.;
  • сіль - дрібка;
  • цукор (1 ст. л.) + ванільний цукор (1 ст. л. або за смаком);
  • олія - 2 ст. л.;
  • борошно - 1 склянка;
  • молоко - 1 склянка;
  • вода (тепла) - 1 склянка.

Для начинки:

  • сир - 500 г;
  • яйце - 1 шт;
  • цукор - 2 ст. л. + ванільний цукор - 1 ч. л.;
  • масло вершкове - 2 ст. л.;
  • курага (за бажанням).

Як зробити налисники

Для початку приготуємо млинці: змішуємо яйця з сіллю, цукром та ванільним цукром, вливаємо олію. Всипаємо борошно, перемішуючи масу, додаємо порціями молоко, а потім теплу воду. Перемішуємо до однорідної консистенції та даємо постояти впродовж 10-15 хвилин (щоб набухла клейковина).

Виливаємо тісто порціями на добре розігріту сковорідку, випікаємо з одного боку (краї млинця мають підрум'янитися), а потім перевертаємо на інший бік. Випікаємо таким чином усі млинці, щоразу перемішуючи тісто перед тим, як налити його на сковорідку.

Для начинки змішуємо до однорідної маси сир, яйце, цукор, ванільний цукор та подрібнену курагу. 

Викладаємо на охолоджений млинець 1-2 ст. л. начинки, загортаємо налисник у закриту трубочку чи конвертик. Викладаємо на сковороду, змащену вершковим маслом. Обсмажуємо до золотистого кольору з обох боків - для легкої скоринки.

Налисники на молоці - рецепт у духовці

Акуратні, дуже ніжні та тонкі млинці з начинкою виходять за цим рецептом. 

Інгредієнти:

  • яйця - 3 шт.;
  • сіль - 1/3 ч. л.;
  • цукор - 1,5-3 ст. л. + ванільний цукор - 1 ч. л.;
  • молоко (тепле) - 500 мл;
  • борошно - 150 г;
  • олія - 3 ст. л.

Для начинки:

  • сир - 500 г;
  • цукор - 3 ст. л. + пакетик ванільного цукру;
  • яйце - 1 шт.;
  • кукрудзяний крохмаль (за бажанням);
  • родзинки - за смаком;
  • цедра апельсину - за бажанням.

Як готувати налисники з сиром в духовці

Збиваємо яйця з сіллю, цукром, ванільним цукром, додаємо олію. Всипаємо муку та перемішуємо. Вливаємо молоко порцями та вимішуємо до однорідної маси. Залишаємо тісто на  10-15 хвилин. Змащуємо злегка сковорідку олією та гарно розігріваємо. Випікаємо млинці. 

Для начинки змішуємо сир з цукром та ванільним цукром, додаємо яйце, цедру апельсина та крохмаль - він зробить консистенцію більш шовковистою, але додавати його не обов'язково. Все гарно перемішуємо (можна за допомогою блендера). 

Розрізаємо млинці на чотири частини та у кожну загортаємо сирну начинку, формуючи закритий конвертик. Міні-налисники викладаємо у форму для запікання, змащену вершковим маслом, кожен шар налисників також перемазуємо маслом. Ставимо у розігріту до 180 градусів духовку на 15 хв. 

Подавайте налисники зі сметаною або полийте їх шоколадним топінгом з какао.

Раніше ми розповідали, як приготувати тісто на млинці без грудочок - простий лайфхак.

Вас також можуть зацікавити новини: