
Великдень - одне з найочікуваніших і найсвітліших свят весни. У 2024 році у православних українців він настане 5 травня, тож саме час визначитися з меню. Величезною популярністю в наші дні користується сирна паска, адже десерти без випічки готувати набагато простіше, ніж традиційні великодні паски. УНІАН розповість, як робиться смачна паска - рецепт без зайвого клопоту.
Як робиться сирна паска без випічки - важливі нюанси
Рецептів цього десерту маса. Є сирна паска без випічки без яєць, зі згущеним молоком і без, із сухофруктами або горіхами - на будь-який смак. Але необхідно знати кілька важливих нюансів. Відомий кухар Євген Клопотенко радить дотримуватися таких правил, щоб ваша паска без випічки вийшла ідеальною:
- купуйте жирний сир, також він має бути сухим;
- щоб сирна паска без випічки зі згущеним молоком мала ідеальну консистенцію, сир ретельно перебийте блендером або протріть через дрібне сито;
- якщо ваш вибір - сирна паска без випічки з вершками, то обирайте ті, де вказано найбільший відсоток жирності. Так ваша страва матиме насичений молочний смак. Це ж стосується і вершкового масла.
Крім того, для більш яскравого смаку ви можете додавати різні начинки. Це можуть бути горіхи, цедра лимона, родзинки, курага. А сирна паска з цукатами без випічки, завдяки грі фарб, дуже сподобається маленьким дітям.
Дуже смачна сирна паска - рецепт від Клопотенко
Ця сирна паска не зовсім традиційна, а заварна. Для її приготування вам знадобляться:
- 9% сир - 700 г;
- жовток - 5 шт;
- вершки 33% - 300 мл;
- масло вершкове - 100 г (жирність 82,5%);
- цедра лимона;
- мигдаль - 50-75 г;
цукор - 150 г;
ванільний цукор - 10 г;
- сіль (за смаком).
Збийте сир блендером або протріть через сито. В окремому посуді з'єднайте жовтки, цукор (звичайний і ванільний) та сіль - збивайте, поки суміш не стане білою.
Налийте в каструлю 200 мл вершків і на повільному вогні грійте до появи пари, після чого влийте в яєчну суміш і перемішайте. Перелийте рідину назад у сотейник і варіть на повільному вогні до стану сметани. Паралельно обсмажте на повільному вогні мигдаль і дайте горіхам охолонути.
Змішайте суміш із сиром і розм'якшеним вершковим маслом, акуратно натріть туди цедру лимона. Далі - збийте 150 мл вершків до піків і поступово введіть у сирну суміш, перемішуючи лопаткою.
Переходимо до фінального етапу. Складіть марлю (бинт не підійде) в 4 шари і вистеліть нею форму. Викладіть туди готову масу, накрийте марлею і поставте на тарілку. Щоб паска застигла правильно, накрийте її ще однією тарілкою, а на неї поставте банку з водою. Приберіть десерт у холодильник і залиште на 6-7 годин, краще - на всю ніч. Уже до ранку вона буде ідеальною.
Царська сирна паска - рецепт без випічки з желатином
Чим хороша сирна паска - рецепт без випічки зможе повторити кожен. Немає потреби готувати опару, хвилюватися, чи підійдуть дріжджі. А якщо переживаєте, чи застигне сир, завжди можна використовувати желатин.
Інгредієнти:
- 9% сир - 800 г;
- 20% сметана - 100 г;
- вершки - 100 мл (жирність 33%);
- цукор - 120 г (+ 1 ст. л. у вершки);
- вершкове масло - 80г;
- макова начинка - 50 г;
- молоко - 80 мл;
- желатин - 25 г;
- ванілін (за смаком).
Робиться царська сирна паска без випічки дуже просто. Спочатку перетріть сир через сито або збийте блендером, додайте сметану, розм'якшене масло, цукор (звичайний і ванільний) і перемішайте.
Збийте вершки - спочатку робіть це на низьких обертах. Коли на поверхні з'явиться пінка, додайте 1 ст.л. цукру і продовжуйте збивати до піків. Потім введіть вершки в сирну суміш і акуратно перемішайте.
У молоко всипте сухий желатин і почекайте, поки він розбухне. Потім - поставте в мікрохвильовку на 20-25 секунд і влийте в сирну суміш, після чого знову збийте блендером.
Змішайте сирну масу з маковою начинкою, викладіть у форму, накрийте харчовою плівкою і відправте в холодильник. Через 8-10 годин десерт буде готовий.