Великдень за юліанським календарем 2024 року / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com Великдень

Не всі жителі нашої країни знають, коли Великдень 2024 - Україна з 1 вересня минулого року перейшла на новий календар. Православна церква України ухвалила рішення про те, що тепер країна житиме за новоюліанським календарем. Дізнайтеся, коли Великдень 2024 відзначається тепер.

Якого числа Великдень за новим стилем - точна дата

Відомо, що Великдень 2024 року за новим календарем відзначається 5 травня - представники церкви кажуть, що ухвалення іншого літочислення жодним чином не впливає на святкування великого торжества. Річ у тім, що представники Православної Церкви України (ПЦУ) та Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) визначають дату, коли Христос Воскрес по-різному, використовуючи різні версії Пасхалії.

Приміром, новоюліанський і юліанський календар визначає, що Великдень може настати з 4 квітня по 8 травня. Православні віряни, зі свого боку, відштовхуються від дня весняного рівнодення, тому в нашій релігії Великдень не може настати раніше 4 квітня.

Відео дня

З цього випливає і те, коли відзначається Великдень 2024: дата католицька і православна неоднакова - католики вже зустріли світле свято 31 березня, а ось у православних християн усе ще попереду - свято настане 5 травня.

Чому Великдень змінюється щороку - нюанси розрахунків

Ми вже з'ясували, коли відзначається Великдень 2024 - Україна за новим календарем зустрічає це свято 5 травня. Однак, у попередньому році його відзначали 16 квітня, наступного Великодня буде 20 квітня.

Для того щоб зрозуміти, коли буде Великдень 2024 року православний, важливо розуміти принцип розрахунків. Церковні діячі кажуть, що ще 325 року постановою Нікейського собору було визначено порядок настання Великодня. Свято можна відзначати після:

  • весняного рівнодення 21 березня;
  • першого повного місяця після рівнодення;
  • після повного місяця (у неділю);
  • єврейського свята Песах.

Так було розроблено "вічну пасхалію" на основі юліанського календаря, але він виявився не дуже точним. У 16 столітті римо-католики стали використовувати грецький календар, але виникла інша проблема - з ним придумана "вічна пасхалія" стала неактуальною.

Тоді розробили новий календар за вимогами Нікейського собору, але навіть у той час багато церков не погодилися з існуючим порядком, продовжуючи користуватися юліанським календарем. Так відбувається і зараз - наприклад, РПЦ, Білоруська, Грузинська та деякі інші церкви не переходять на григоріанське літочислення.

Коли Великдень за старим календарем і навіщо перейшли на новий

Великдень 2024 за старим стилем відзначався б так само, як і Великдень ПЦУ 2024 - 5 травня. Католицька церква, на відміну від ПЦУ, використовує григоріанський календар, тому Великдень 2024 року католицький відзначався 31 березня.

Кожен вірянин повинен невпинно стежити за календарем і знати, коли Великдень 2024 року в Україні по-новому, адже до цієї дати прив'язано багато інших свят - Великий піст, Вербну неділю 2024, Вознесіння Господнє, Трійцю 2024 і початок Петрового посту.

Вас також можуть зацікавити новини: