Борщ з карасями рецепт / фото ua.depositphotos.com

Борщ - гордість нашої національної кухні. Рецептів борщу існує стільки ж, скільки сімей в Україні. У піст або в голодні часи наші предки часто варили борщ з рибою без м'яса. Така страва була популярною на Черкащині - батьківщині Тараса Шевченка, а друзі поета називають її однією з улюблених страв Кобзаря.

Борщ з карасями, який любив Шевченко, готували з висушеної в печі риби. У наш час без печі рибу так засушити не вийде. Пропонуємо приготувати більш сучасну версію пісного борщу зі смаженими карасями.

Пісний борщ зі смаженими карасями

За бажанням в борщ можна додати більше овочів, наприклад, перець і селеру. Для подачі візьміть сметану. Буряковий квас в рецепті можна замінити декількома ложками томатної пасти.

Відео дня

Інгредієнти:

  • карасі - 7 шт.;
  • борошно - 2 ст. ложки;
  • цибуля - 1 шт.;
  • буряк - 1 шт.;
  • морква - 1 шт.;
  • картопля - 2 шт.;
  • капуста - 200 г;
  • буряковий квас або розсіл - 300 г (або томатна паста - 2 ст. ложки);
  • соняшникова олія - 50 мл;
  • вода - 2,5 л.

П'ять карасів почистити і випатрати, нарізати на невеликі шматочки. Обваляйте рибу в борошні і обсмажте на сковороді з ложкою гарячої олії до золотистого кольору (приблизно 15-20 хвилин). У процесі смаження трохи посолити. Ще два карася залиште для подачі.

Влити в сковороду трохи води і тушкувати карасів ще приблизно 10 хвилин, поки вони не стануть м'якими. Викласти рибу в каструлю з водою і додати розрізану навпіл цибулину. Варіть рибний бульйон 20 хвилин.

Коли бульйон зварився, додайте в нього овочі: нарізану кубиками картоплю, натерті буряк і моркву. Варену цибулину з бульйону витягніть - вона більше не знадобиться. Варіть овочі в бульйоні 20 хвилин. Потім додайте в борщ рубану капусту і буряковий квас (або томатну пасту).

Два карася почистити і випатрати, обваляти в борошні і обсмажити до золотистого кольору на сковорідці цілими. Це займе приблизно 15 хвилин. В середині смаження не забудьте перевернути рибу.

Готовий борщ посоліть і поперчіть за смаком, додайте рубану зелень і заправте сметаною. Прямо перед подачею викладіть в тарілки з борщем смажених карасів.

А щоб борщ був ще смачнішим, приготуйте до нього українські пампушки з часником.

Вас також можуть зацікавити новини: