Чим більше овочів - тим смачніше білий борщ / depositphotos.com

Це блюдо, яке в Польщі вважається традиційним великоднім, зовсім не схоже на звичний український борщ з буряком. Відрізняється і набором інгредієнтів, і способом приготування, - але має таку ж назву. Часто польський білий борщ плутають з білим супом, який називається журек (żurek), але це різні речі. Журек готується на заквасці хлібній житній (żytniej), а білий борщ - на пшеничній.

Для приготування обов'язково використовуються коренеплідні овочі: корінь петрушки та селери, морква і порей. З цією сумішшю в Польщі готують всі бульйони, вона продається окремим набором загальною вагою близько 0,5 кг, і для цього набору навіть є окрема назва - włoszczyzna. Чим більше овочів - тим наваристий бульйон. Щоб збільшити насиченість бульйону, також додають гриби. 

Як приготувати білий борщ - класичний рецепт

Інгредієнти:

Відео дня
  • Копчений бекон (підчеревина) - 150 г.
  • Морква - 2 шт.
  • Порей - 1 шт.
  • Корінь селери - 1/2 шт.
  • Корінь петрушки - 2 шт.
  • Сушені гриби - 3 шт.
  • Сирі білі ковбаски - 4 шт.
  • Майоран - 1 ч. л.
  • Часник - 1 зубчик
  • Пшенична закваска - 800 мл (домашня або магазинна)
  • Сметана - 80 мл
  • Яйце - 1 шт.

Наріжте бекон кубиками, обсмажте на дні каструлі з товстим дном, додайте нарізані овочі, гриби і ковбаски. Моркву, корінь петрушки і порей (без пір'я) ріжемо кружечками завтовшки 1,5-2 см, селеру можна крупніше. Ковбаски кладіть цілими. Залийте 1,5 л води, варіть під кришкою 40 хвилин.

Після цього процідіть відвар, овочі більше не знадобляться, відкладіть ковбаски. До відвару додайте закваску, доведіть до кипіння, приправте майораном, сіллю, перцем.

Отлейте ополоник відвару з закваскою в чашку, поступово додайте сметану, перемішайте, влийте назад. Це робиться для того, щоб сметана не згорнулася в каструлі.

Подавайте білий борщ з яйцем і ковбасками - в розлитий по тарілках бульйон укладаємо варене яйце, розрізане на четвертинки, і ковбаски, нарізані кружечками завтовшки 1-1,5 см.

Борщ білий пасхальний

Інгредієнти:

  • 500 г свинини з кісткою (ребра, лопатка, свинячі кістки)
  • 500 г білих ковбасок (сирих)
  • 1 набір коренеплодів (морква, петрушка, селера)
  • 1 велика цибулина
  • 100 г копченостей (ковбаса або бекон)
  • 2 шматочки сушених білих грибів
  • 2 шт. лаврового листя
  • 5 шт. запашного перцю-горошку
  • 5-7 штук чорного перцю-горошку
  • 1 столова ложка хрону
  • 2 зубчики часнику
  • 1,5 чайної ложки солі
  • 250 мл закваски на пшеничному борошні (за бажанням)
  • 2 чайні ложки сушеного майорану
  • 200 г сметани

Помістіть в каструлю промиту і нарізану на шматочки свинину, залийте 3 літрами води, посоліть і варіть приблизно 30 хвилин під кришкою.

Потім додайте промиті і очищені коріння овочів, неочищену і промиту цибулину, копченості, сушені гриби, перець, лавровий лист. Після закипання зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть приблизно 1 годину.

Покладіть промиті і надколоті в декількох місцях білі ковбаски, їх потрібно варити приблизно 20 хвилин на маленькому вогні.

Додайте розім'ятий кінцем ножа часник і тертий хрін. Залиште на 15 хвилин, потім процідіть в чисту каструлю через сито.

Якщо використовуєте закваску, додайте її в відвар і закип'ятіть. Варіть близько 2 хвилин, постійно перемішуючи.

Всипте майоран і нарізані на кружечки ковбаски (якщо вони були в натуральній оболонці, її не потрібно знімати).

Додайте варені гриби і, якщо бажаєте, нарізані на шматочки копченості і свинину. Але це вже будуть варіації, традиційно білий борщ подається тільки з ковбасками і вареним яйцем.

Приправте свіжомеленим перцем і потім додайте сметану: змішайте сметану з 4 столовими ложками холодної води, потім поступово, по одній ложці, додавайте туди бульйон (кілька ложок), і тільки після цього вилийте заправлену сметану в каструлю. Сметану не можна вливати відразу в каструлю, інакше вона згорнеться. 

Розігрійте на мінімальному вогні і подавайте в тарілці з розрізаним на половинки вареним яйцем, за бажанням додайте ложку сиру і прикрасьте кружечками моркви.

Скільки господинь - стільки рецептів. Деякі поляки замість грибів кладуть шматок свіжої капусти, тоді це виходить білий борщ з капустою. А інші радять використовувати капусту солону (додавати в відвар жменю або вливати сік). Такий варіант називається білий борщ з квашеною капустою, хоча в готову страву вона не потрапляє і виймається разом з іншими овочами.

Вибирайте варіант собі до смаку і долучайтеся до польських традицій, смачного!

Раніше УНІАН розповідав, як приготувати гороховий суп з домашніми сухариками - цей рецепт підкорить всіх.

Вас також можуть зацікавити новини:

Вас также могут заинтересовать новости: