У таких хатах-граждах готували справжній гуцульський борщ / depositphotos.com

Гуцульський білий борщ не схожий ані смаком, ані кольором на звичний український з червоним буряком, але теж дуже смачний. Сьогодні розповідаємо, як приготувати білий борщ, а також розповідаємо, що таке гуслянка і як її зробити вдома.

Гуцульський білий борщ - базовий рецепт

Інгредієнти на 3-літрову каструлю:

  • Реберця копчені свинячі або телячі - 400-500 г.
  • Буряк білий (цукровий або молодий кормовий) - 3 шт. середнього розміру.
  • Гуслянка або несолодкий йогурт - 350 г.

Реберця помістити в каструлю і залити водою. Коли закипить, проварити 5 хвилин і злити воду.

Відео дня

Буряк очистити і подрібнити соломкою на овочерізці. Якщо вручну, то зручніше нарізати поперек тонкими кружечками, після чого подрібнити на смужки. Чим тонше соломка, тим швидше звариться.

Покласти до реберець нарізаний буряк, посолити й поперчити. Можна додати нарізану кубиками одну цибулину. Залити водою на 2-3 см вище овочів, закип'ятити і зменшити вогонь до середнього, варити до 30 хвилин.

Коли буряк звариться, білий борщ практично готовий. Заправляємо його кисломолочним продуктом, добре розмішуємо і переливаємо в супницю. При подачі в тарілку викладається реберце і бульйон з буряком, прикрашається петрушкою.

Гуслянка - рецепт простий

В ідеалі гуцульський білий борщ заправляється таким кисломолочним продуктом, як гуслянка карпатська, інакше ще кажуть - гуцульський йогурт. Її можна замінити простим несолодким йогуртом, а можна завчасно зробити самому. Цей остаточний штрих додасть вашій страві ще більшого колориту.

Для приготування потрібно закип'ятити молоко, трохи його остудити і теплим вилити в банку, стінки якої змащені сметаною. Банку не закривати, обмотати махровим рушником або вовняною хусткою, поставити на 12-14 годин в теплому місці.

Ми запропонували вам базовий рецепт справжнього гуцульського білого борщу, до якого на кожній кухні є свої варіації. Наприклад, використовують квашений буряк і додають в блюдо білі гриби, квасоля і пшоно.

У інших господинь білий борщ - з капустою, її кладуть в кастюлю до буряку після того, як він закипів. А якщо взяти замість свіжої капусти квашену, то ваша страва називатиметься білий борщ з квашеною капустою. У таких випадках капустою замінюють приблизно чверть або третину кількості буряка. 

Раніше УНІАН розповідав, як приготувати неймовірно смачний і при цьому дуже простий суп з грибами

Вас також можуть зацікавити новини: