
Сама назва "солянка" походить від слова "селянка" - так називали сільських мешканок. Справа в тому, що здавна в селах готували оригінальне блюдо: в котлі змішувалися залишки різних продуктів і вода, масу варили до готовності і їли. Саме так народився рецепт збірної солянки. Згодом він трансформувався, доповнювався і зараз густий суп можна покуштувати в кращих ресторанах.
Раніше ми розповідали, як приготувати капусняк, а сьогодні поділимося рецептами наваристої солянки. У попередній статті УНІАН також говорив про те, як робиться ситна солянка - рецепт, який ви точно собі запишете.
Солянка з копченостями
- грудинка копчена - 250 гр;
- ковбаса сирокопчена - 150 гр;
- морква - 150 гр;
- цибуля ріпчаста - 50 гр;
- картопля - 200 гр;
- огірки солоні - 200 гр;
- рослинна олія - 20 мл;
- томатна паста - 50 гр;
- лавровий лист - 1 шт;
- сіль, цукор - за смаком;
- маслини (за бажанням) - 100 гр;
- кріп - 1 пучок;
- лимон, сметана - за смаком.
Закип'ятити в каструлі 2.5 л. води. Цибулю і картоплю очистити, промити і нарізати кубиками. У киплячу воду покласти овочі, варити 15 хвилин. Нарізати кубиками грудинку, ковбасу і огірки, моркву натерти на крупній тертці.
На сковороді розігріти олію, викласти моркву, тушкувати 2-3 хвилини, помішуючи. Додати ковбасу і грудинку, тушкувати ще 2-3 хвилини. Додати томатну пасту, долити води і перемішати. Посипати спеціями, цукром і сіллю. Викласти огірки, перемішати, тушкувати 5-7 хвилин.
Дочекатися, поки картопля стане м'якою, викласти зі сковороди в каструлю всі інгредієнти, додати лавровий лист і перемішати. Варити солянку на повільному вогні 10-20 хвилин. Після цього прибрати блюдо з вогню і дати йому настоятися. Кріп промити, дрібно нарізати і додати в каструлю. Маслини, сметану і лимон викладати порційно в тарілки за бажанням.
Солянка з нирками і салом

- свинина - 500 гр;
або
- телячі нирки - 2 шт;
- сало - 60-70 гр;
- копчена ковбаса - 200 гр;
- цибуля ріпчаста - 1-2 шт;
- часник - 3 зубчики;
- томатна паста - 2-3 ст.л;
- солоні огірки - 3-4 шт;
- каперси (за бажанням) - 10-20 гр;
- сметана, лимон - за смаком;
- зелень, спеції, сіль, цукор - за смаком.
Промити свинину, залити водою, поставити на середній вогонь. Постійно знімати пінку, коли бульйон закипить, зменшити вогонь. Накрити кришкою і варити 1 годину.
Читайте такожЯк смачно приготувати картоплю з грибами: тушковану, запечену та у горщикахЯкщо використовуєте телячі бруньки, то їх потрібно очистити від плівки, вимочити в холодній воді 2-3 години. Покласти в каструлю, залити водою, поставити варитися на півгодини. Після цього змінити воду, промити нирки і знову варити 1 годину.
М'ясо (свинину або нирки) дістати з каструлі і нарізати шматочками, ту ж процедуру виконати з салом, а ковбасу нарізати соломкою. Цибулю і огірки нарізати кубиками, часник очистити, натерти на дрібній тертці.
Розігріти сковороду, викласти сало, обсмажувати 2-3 хвилини. Додати цибулю, смажити ще 5 хвилин. Половину м'яса, ковбасу, огірки, спеції і томатну пасту викласти в сковороду, перемішати. Додати часник, тушкувати 5 хвилин.
Викласти зажарку в бульйон і додати другу половину м'яса, посолити, накрити кришкою і варити на маленькому вогні 3-5 хвилин. Зелень промити, дрібно нарізати і додати в суп. За бажанням також можна покласти каперси, лимон і сметану.
Рецепт солянки з капустою і грибами
Для приготування солянки можна використовувати будь-які інші гриби
- гриби білі сушені - 50 гр;
- гриби білі мариновані - 400-500 гр;
- гриби білі свіжі або заморожені - 200 гр;
- капуста квашена - 250 гр;
- капуста свіжа - 300 гр;
- ріпчаста цибуля - 1 шт;
- морква - 1 шт;
- лавровий лист - 2 шт;
- зелень - за смаком;
- перець чорний горошком - 5 шт;
- рослинна олія;
- лимон.
Гриби залити 2 літрами води і поставити на плиту. Після закипання покласти в каструлю лавровий лист і перець, зменшити вогонь, варити 30 хвилин.
Читайте такожКоли гості на порозі: прості і смачні святкові страви на швидку рукуЦибулю і моркву очистити, дрібно нарізати або натерти на тертці. Розігріти сковороду і обсмажити на ній овочі 2-3 хвилини. Додати квашену капусту, тушкувати 20 хвилин. Якщо ви бачите, що рідини недостатньо, можна влити трохи грибного бульйону. Свіжу капусту нашаткувати, засипати в сковороду і тушкувати 15 хвилин.
Процідити грибний бульйон, викласти гриби на тарілку, почекати, поки охолонуть, і нарізати кубиками. Бульйон закип'ятити, додати нарізані свіжі або морожені гриби, варити 10 хвилин.
Взяти керамічний горщик або каструлю з товстими стінками, викласти суміш з овочів і влити грибний бульйон. Додати нарізані мариновані і сушені гриби, посолити. Накрити кришкою, поставити блюдо в духовку. Запікати солянку 1-1.5 години при 170°C.
Вас також може зацікавити: