Що приготувати із салом / depositphotos.com

Сало - постійний мешканець у холодильнику кожного українця. Не обов'язково вживати його щодня. Лише іноді, о третій годині ночі, коли ніхто не бачить, відрізати маленький шматочок і, заплющивши очі, смакувати найніжніше м'ясо... про це таємниче побачення можна писати оди та мемуари.

Раніше ми розповідали, у чому користь сала і скільки його можна їсти на день. Сьогодні поділимося порадами про те, як вибрати якісний продукт і що можна з нього приготувати.

Як вибрати сало - запорука вдалої покупки

Як вибрати сало на ринку / depositphotos.com

Розглядаючи частини свинини на ринку, звертайте увагу на наявність клейма. Його присутність означає, що тварина пройшла перевірку і після смерті має законні підстави опинитися на прилавку.

Відео дня

Існують три показники, за якими потрібно орієнтуватися:

  • Товщина - від 3 до 6 см. Якщо все так - свиня не встигла досягти похилого віку.
  • Колір сала - біле або ніжно-рожеве, у жодному разі не жовте. Жовте - ознака старості або того, що вам намагаються продати сало некастрованого самця. Шкурка сала обов'язково має бути світлою і без щетини, продукт із темною шкіркою купувати не рекомендується.
  • Аромат - хороше сало не пахне нічим, максимум - свіжістю. Неякісний продукт смердить сечовиною. Саме тому ми не рекомендуємо брати заморожене сало - неможливо зрозуміти справжній запах.

Ще один критерій - ніж має входити в сало легко, як у вершкове масло. Якщо вам доводиться старанно пиляти його ножем - у нас для вас погані новини.

Паштет із сала - як зробити самостійно

  • сало - 100 гр;
  • часник - 10 гр;
  • перець - за смаком;
  • кріп - 5 гр.

Сало нарізати невеликими шматочками, часник очистити, кріп помити і дрібно нашаткувати. У чашу блендера викласти всі інгредієнти, додати перець. Подрібнити сало до однорідної консистенції.

Сало в банці на зиму - бабусин рецепт

Рецепт смачної заготовки на зиму / depositphotos.com
  • сало - 1 кг;
  • часник - 3 зубчики;
  • перець чорний і червоний мелений - дрібка;
  • сіль - 0.5 склянки;
  • лавровий лист - 2 шт.

Сало нарізати, поскоблити шкірку. Часником натерти кожен шматок. У тарілці змішати перці, обваляти сало в суміші. На дно банки викласти часник і лавровий лист, зверху утрамбувати сало. Прикрити кришкою і залишити в кімнаті на добу. Потім щільно закрити банку і прибрати в холодильник на 4 дні.

Страви із сала в духовці - рецепт копченостей

Рекомендуємо купувати сало з м'ясними прошарками

  • сало - 1 кг;
  • вода - 1 л;
  • сіль - 150 гр;
  • часник - 30 гр;
  • перець горошком - 5 шт;
  • гвоздика - 3 шт;
  • лавровий лист - 2 шт.

Нарізати сало на шматки приблизно 3-5 см завширшки. Узяти каструлю, влити в неї воду, посолити і закип'ятити. Часник почистити, дрібно нарубати й занурити у воду. Туди ж додати спеції. Прибрати маринад із вогню і дати охолонути.

Читайте такожСоковита підчеревина в духовці: як приготувати ароматне запечене сало з прошарками м'ясасало в маринад і залишити в прохолодному місці на 2-4 дні. Після закінчення цього часу дістати сало, обтерти паперовими рушниками і дати полежати на повітрі кілька годин.

Деко застелити фольгою, викласти жменю тирси. Поставити на найнижчий рівень. Увімкнути духовку на 90°C і прогріти. Потім викласти сало на решітку, запікати 30 хвилин. Збільшити температуру до 125°C і запікати ще 15 хвилин.

Вас також може зацікавити: