День сала в Україні-користь і шкода продукту / ua.depositphotos.com

Щорічно 27 серпня в нашій країні відзначається День сала. В рамках святкування торжества по всій Україні влаштовують ярмарки, фестивалі та змагання, де можна спробувати шматочок найніжнішої свинини. Приєднуючись до події, УНІАН пропонує вам дізнатися, в чому користь сала і чому ми так сильно його любимо.

Раніше ми розповідали, яке свято 27 серпня відзначають, крім цього.

Коли з'явилося сало - екскурс в історію

Згідно з даними істориків, сало в Україні з'явилося ще за Київської Русі. Вже тоді під час бенкетів на столі можна було побачити такий продукт. Проте, батьківщина ласощів не Україна, а Італія. Більше трьох тисяч років тому сало давали рабам, щоб вони не слабшали від важкої роботи. Пізніше його стали вживати в їжу і багатії - з маслом і спеціями.

Відео дня

Існує думка, що українці - рекордсмени по споживанню свинини. Насправді, це не так. У світі нація займає лише тринадцяте місце, поступаючись позиціями жителям Чехії, Німеччини, Польщі та інших країн Європи. Як виявилося, українці більше люблять ковбаски і різні вирізки.

Види сала - яким буває продукт

Яким буває сало і чим відрізняється / depositphotos.com

Саме по собі сало - це жировий прошарок в черевній порожнині, яка з'являється в період відгодівлі тварини - свині або кабана. Якість продукту безпосередньо залежить від раціону худоби, саме тому домашнє сало таке ніжне і соковите - тварин годують зі столу недоїдками або натуральним кормом. 

Існує кілька видів сала:

  • з прожилками м'яса - грудинка або бекон;
  • смалець - розтоплене сало, яке в Європі мажуть на бутерброди, а в Україні використовують, як кулінарний жир;
  • шкварки - маленькі шматочки сала, якими часто посипають вареники.

У продажу можна знайти і цукерки "Сало в шоколаді", але продукт цей, м'яко кажучи, на любителя.

Які хвороби лікує сало - користь для організму

Головні переваги продукту - наявність жирних кислот і вітамінів. В організмі тварини сало забезпечує запас поживних речовин. Арахідонова кислота активізує захисні властивості імунітету, особливо яскраво це видно на прикладі популярної закуски - бутерброда з салом і часником. В осінньо-зимовий період вживання такого поєднання допоможе впоратися із застудою.

Читайте такожКористь і шкода гарбуза: особливості цілющого овочаАрахідонова кислота зміцнює стінки судин, запускає обмін холестерином, виводить з організму токсини і шлаки. Вітаміни A, E і D і селен також присутні в складі сала.

Поправитися від нього важко, але зате продукт досить ситний. Часто рекомендують пити алкоголь, закушуючи салом. Жир обволікає стінки кишечника і уповільнює процес сп'яніння.

Норма сала в день - 30 грам для дорослої людини. Дієтологи рекомендують їсти сало натщесерце, якщо хочете нормалізувати процес травлення.

Шкода сала - кому варто відмовитися

Людям, у яких спостерігаються симптоми панкреатиту або холециститу, вживати в їжу сало не можна. Перевищувати добову норму також небажано, особливо людям з ожирінням і атеросклерозом. В цілому, ставитися до сала, як і до будь-якого іншого продукту, слід обережно, тому що "що занадто - то не здраво".

Вас також може зацікавити: