
Класичний холодник готується на хлібному квасі і буряковому відварі. І тільки ця обставина не дає нам назвати його борщем. Найчастіше, холодник подають холодним, але існують і гарячі варіанти. І те, і інше блюдо вимагає хрону - так смачніше.
- Український холодник - як готувати
- Гарячий холодник з яловичиною
- Як приготувати холодник з солоними огірками
Раніше ми розповідали, як приготувати солянку, а сьогодні поділимося рецептом іншого першого блюда.
Український холодник - як готувати
- буряк молодий (з бадиллям), невеликйй - 3 шт;
- картопля - 2-3 шт;
- огірки свіжі - 2 шт;
- яйця - 2 шт;
- цибуля зелена - 0.5 пучка;
- салат листовий зелений - 2-3 листа;
- зелень петрушки - 2-3 гілочки;
- зелень кропу - 2-3 гілочки;
- часник - 3 зубки;
- оцет (бажано фруктовий) - 2 ст. ложки;
- хрон (готовий соус або тертий хрон) - 1 ч. ложка (за смаком);
- гірчиця (готовий соус) - 0,5 ч. ложки;
- цукор - 1 ст. ложка;
- сіль - 1 ч. ложка;
- перець чорний мелений - 1 щіпка;
- сметана (для подачі) - 150 г.
Буряк очистити, нарізати кубиками. Бадилля промити, нарізати соломкою. Буряк скласти в каструлю, залити 1.5 води і додати 1.5 ст.л оцту. Через 30 хвилин додати бадилля, дати закипіти, проварити кілька хвилин і остудити.
Читайте такожЩо приготувати на вечерю: цікаві ідеї ситних стравКартоплю відварити в мундирі 20-30 хвилин, нарізати кубиками. Огірки нарізати кубиками, зелену цибулю подрібнити. Петрушку, кріп і салат нашаткувати. Яйця відварити круто, нарізати. Додати всі інгредієнти в буряковий відвар, перемішати, дати настоятися 1.5-2 години.
Змішати хрін, гірчицю, подрібнений часник, цукор і (за бажанням) оцет. Заправити борщ, посолити, поперчити. Подавати першу страву охолодженою зі сметаною.
Гарячий холодник з яловичиною

- яловичина на кістці - 250 г;
- буряк - 180-200 г;
- картопля - 250 г;
- морква - 70 г;
- цибуля ріпчаста - 60 г;
- масло рослинне - 40 г;
- оцет 9% - 1 ст. ложки;
- лавровий лист - 1 шт;
- кріп свіжий - 2-3 гілочки;
- цукор - 1-2 щіпки;
- сіль - за смаком;
- перець чорний мелений - за смаком;
- вода - 2,5 л.
Яловичину промити, в каструлі залити водою і довести до кипіння. Посолити і поставити на мінімальний вогонь. Накрити кришкою, варити 1 годину. Потім яловичину дістати з каструлі, остудити.
Картоплю очистити, нарізати кубиками. Викласти її в м'ясний бульйон і варити 5-7 хвилин. Цибулю і моркву очистити, моркву натерти на тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками. Розігріти на сковороді олію, обсмажити цибулю і моркву 5-7 хвилин.
Читайте такожСуп харчо: як приготувати традиційне грузинське блюдоБуряк очистити, натерти на крупній тертці. Викласти до овочів на сковороді, влити оцет, посолити, поперчити, влити 70-80 мл води. Тушкувати зажарку 10 хвилин до м'якості.
М'ясо відокремити від кістки, додати в бульйон. Туди ж відправити овочеву зажарку і лавровий лист. Варити 5 хвилин, потім лавровий лист прибрати. Вимкнути вогонь, накрити кришкою і дати настоятися 5-6 хвилин. Подавати холодник гарячим з подрібненим кропом.
Як приготувати холодник з солоними огірками
- буряк - 2 шт;
- огірки малосольні - 2 шт;
- часник - 3-4 зубчики;
- кріп свіжий - 10 г;
- сіль - за смаком;
- простокваша - 300 мл;
- вода мінеральна - 300-500 мл (або за смаком).
Буряк промити, кожну штучку загорнути у фольгу і запекти в духовці 45-60 хвилин при 180°C. Дістати буряк і остудити його. Огірки вийняти з розсолу, обсушити, нарізати соломкою. Те ж саме зробити з буряком, з'єднати з огірками. Кріп і часник дрібно нарізати, додати до овочів. Залити інгредієнти простоквашею і відправити в холодильник на 1-2 години. Перед подачею борщу в тарілку додати мінеральну воду, посолити і перемішати.
Вас також може зацікавити: