Меню на Новий рік 2021: що приготувати на святковий стіл – ідеї страв

До зустрічі Нового року готуються заздалегідь і, зокрема, визначаються зі стравами, які прикрашатимуть святковий стіл.

Зовсім небагато часу залишилося до Нового року, тому варто продумати меню на святковий стіл і скласти список бажаних страв.

Наступний рік Білого Металевого Бика, тому це варто враховувати під час складання святкового меню. Так, бик – тварина, що любить пожувати, часто й багато їсть. Дуже доречними будуть страви з овочів та крупів. Водночас навряд чи варто подавати на новорічний стіл яловичину і телятину. Радше, тут підійдуть інші види м'яса.

Святкова запечена гуска

  • Гуска - 2,5 кг
  • Яблука - 3 шт.
  • Груші - 2 шт.
  • Мандарини - 3 шт.
  • Чорнослив - 130 г
  • Лимон - 0,5 шт.
  • Мед - 2 ст. л.
  • Соєвий соус - 4 ст. л.
  • Сіль - за смаком
  • Спеції (паприка, каррі, базилік, часник, імбир, мускатний горіх і чорний мелений перець) - за смаком

Натерти гуску всередині та зовні сіллю зі спеціями.

Добре вимити яблука та груші, разом із шкіркою нарізати кубиком середнього розміру. Мандарини очистити й розділити на частинки. Чорнослив обдати гарячою водою.

Добре нафарширувати черевце гуски підготовленою начинкою. Зашити черевце тонкою ниткою.

Викласти пташку в рукав для запікання й відправити у духовку.

Запікати 1 годину при температурі 200°С. Потім акуратно розрізати рукав і продовжити запікати ще 30 хвилин або до утворення рум'яної скоринки.

Тим часом з'єднати соєвий соус, мед та сік половини лимона. Змастити цим поверхню гусака за 5 хвилин до готовності. З готової гуски дістати нитку й можна подавати до столу.

Рулет зі свинини з чорносливом і горіхами

  • Свинина - 750 г
  • Чорнослив - 150 г
  • Волоські горіхи - 60 г
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Яйця - 2 шт.
  • Часник - 2 зубки
  • Яблука - 1 шт.
  • Крохмаль кукурудзяний - 1 ст. л.
  • Чебрець - 1/3 ч. л.
  • Розмарин - 0,5 ч. л.
  • Сіль, перець чорний мелений - за смаком

Очистити цибулю, порізати й обсмажити на олії до прозорості.

Помити чорнослив і залити гарячою водою, щоб він розм'як. Потім обсушити чорнослив і порізати шматочками.

У кінці обсмажування цибулі додати дрібно порубані зубчики часнику.

Змішати з фаршем обсмажену цибулю, розмарин, чебрець, сіль, перець, крохмаль та яйця. Один жовток залишити для змащування рулету.

Очистити від шкірки зелене кисло-солодке яблуко (сорт Семеренка), натерти на тертці й змішати з фаршем. Добре перемішати всі інгредієнти з фаршем, або трохи відбити.

Формувати рулет краще на пергаменті, змащеному олією. Викласти на нього весь фарш і сформувати пласт у вигляді прямокутника. На м'ясному шарі розкласти порізаний чорнослив. Поверх нього – порізані горішки (їх краще підсушити на сковороді).

Потім, піднімаючи пергамент з короткого боку прямокутника, сформувати рулет. Перекласти його в форму з фольгою або також з пергаментом, формуючи бортики. Відправити у розігріту духовку на 20 хвилин при 200°С, після знизити температуру до 180°С і пекти ще 30 хвилин.

Тим часом нарізати на шматочки другу половинку яблука, покласти на невеликий вогонь, накрити кришкою, щоб яблука стали повністю м'якими. Після цього зняти, трохи охолодити й змішати з відкладеним жовтком.

Покрити цією яблучною глазур'ю рулет за 30 хвилин до закінчення запікання, тобто відразу після того, як знизили температуру до 180°С.

Готовий рулет звільнити від пергаменту або фольги, дати йому повністю охолонути. До подачі зберігати рулет у холодильнику. Подається такий рулет у холодному вигляді на великому блюді, можна його прикрасити листям салату або нарізаними овочами.

Медальйони з індички з вишневим соусом

  • Медальйони з індички - 500 г
  • Олія соняшникова - 30 мл
  • Вино червоне - 100 мл
  • Вишня - 100 г
  • Сіль, перець чорний мелений - за смаком
  • Цукор - 1 ч. л.
  • Крохмаль - 1 ч. л.

Гомілку індички, порізану на медальйони, помити, злегка висушити. Посолити й поперчити за смаком.

На гарячу сковороду налити соняшникову олію й покласти м'ясо.

Обсмажити до рум'яної скоринки з обох боків. Потім скласти в каструлю, налити трохи води й тушкувати індичку до готовності. Якщо м'ясо молоде, то на це піде ще 20 хвилин.

Тим часом приготуємо соус. У сковороду або сотейник налити червоне вино. Дати йому трохи випаруватися. Потім покласти у вино вишню. Додати цукор, а також за бажанням корицю, кардамон, гвоздику. Варити соус ще 5-7 хвилин.

Чайну ложку крохмалю розвести у невеликій кількості води і влити у соус. Помішуючи, довести до загустіння.

Викласти медальйони з індички на тарілку і полити їх вишневим соусом. На гарнір чудово смакуватимуть овочі.

Крученики

  • Свиняча корейка - 750 г
  • Огірок консервований - 2 шт.
  • Часник - 4 зубчики
  • Шпик - 130 г
  • Олія - 3 ст.л.
  • Сіль, перець - за смаком

Для соусу

  • Печериці - 200 г
  • Олія - 2 ст. л.
  • Борошно - 0,5 ст. л.
  • Сметана - 120 г
  • Сіль, перець чорний мелений - за смаком

Кожен шматочок м'яса відбити, посолити і поперчити. Смужки огірків, сала та слайси часнику викласти на м'ясо. Підвернути з двох боків і скрутити рулетиком. Рулетики загорнути у фольгу в формі цукерки.

Розігріти сковороду, налити в неї три столові ложки олії. Обсмажити м'ясо прямо в фользі по парі хвилин з кожного боку.

Обсмажене м'ясо викласти на решітку в духовку, зробити розріз і в духовці довести до готовності.

Приготування соусу. Гриби нарізати. Цибулю нарізати і відправити пасерувати на олії. Додати гриби. Продовжити обсмажувати. Посипати борошном, смажити разом 2 хвилини. Влити сметану, перемішати.

Подавати крученики з грибним соусом.

Лосось із картопляним салатом і соусом з м'яти

  • Філе лосося - приблизно 150 г
  • Дрібна картопля - 150 г
  • Овочевий бульйон - 20 мл
  • Сметана - 40 г
  • М'ята - 3 гілочки
  • Оцет - 1 ст. л.
  • Рослинна олія - 2 ст. л.
  • Гірчиця - 0,5 ч. л.
  • Соус соєвий
  • Зелена цибуля - 2-3 пагони
  • Лимонний сік - 3 ст. л.
  • Сіль, цукор і перець - за смаком
  • Кріп для прикраси - 1 гілочка

Картоплю очистити, вимити й відварити у підсоленій воді, впродовж 15 хв. Злити воду, остудити. Кожну картоплину розрізати навпіл уздовж. Цибулю подрібнити.

Змішати бульйон, оцет, 1 ст. л. олії та гірчицю. Приправити сіллю, перцем і цукром за смаком. Додати в суміш картоплю та цибулю, перемішати і залишити на 1 год.

Рибу посолити й поперчити. Решту олії з'єднати з соєвим соусом і 2 ст. л. лимонного соку. Залити цим маринадом лосося й залишити на 1 год., перевернувши один раз.

М'яту вимити, обірвати листочки й дрібно порубати. Змішати зі сметаною, приправити сіллю, перцем, цукром і рештою лимонного соку, перемішати.

Рибу обсмажувати на грилі або на сковороді по 3-4 хвилини з кожного боку, поливаючи при цьому маринадом. Викласти на тарілку разом із картопляним салатом, полити м'ятним соусом, прикрасити кропом і подавати до столу.

Сирні кульки з червоною рибою

  • Червона риба (солона), філе - 120-150 г
  • Сир твердий - 150 г
  • Сир вершковий - 60 г
  • Цибуля ріпчаста червона, невеликого розміру - 1 шт.
  • Яйця - 2 шт.

Заздалегідь потрібно відварити пару яєць.

Твердий сир і яєчний білок натерти на дрібній тертці. Червону рибку нарізати дрібними кубиками. Цибулю порізати дуже дрібними кубиками.

З'єднати все в одній посудині. Добре перемішати. Руками (в рукавичках) сформувати сирні кульки з червоною рибою. Зверху присипати закуску натертим на дрібній тертці жовтком.

Рулет з сирного омлету з курячим філе

  • Куряче філе - 600 г
  • Сир твердий - 250 г
  • Печериці - 250 г
  • Яйця - 4 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Майонез - 60 г
  • Олія - 1 ст. л.
  • Паприка мелена - 1 дрібка
  • Каррі мелений - 1 дрібка
  • Перець чорний мелений - 1 дрібка
  • Сіль - за смаком

Куряче філе вимити, обсушити паперовим рушником. Розрізати кожне філе вздовж на дві частини. Кожен шматочок відбити з двох боків. Потім натерти сіллю та прянощами з обох боків. 

Викласти підготовлене м'ясо на тарілку й на годину відставити вбік.

Приготування грибної начинки. Гриби промити та нарізати невеликими довільними шматочками. Викласти гриби в суху сковороду й обсмажувати на маленькому вогні до випаровування всієї рідини.

Цибулю очистити, промити та нарізати невеликими кубиками. Моркву очистити, вимити і натерти на великій тертці.

У сковороду до грибів влити олію й додати цибулю, обсмажувати 2-3 хвилини. Потім додати моркву і продовжувати обсмажувати 2-3 хвилини, до м'якості моркви. Посолити та перемішати начинку. Зняти сковороду з вогню і дати начинці охолонути.

У цей час розігріти духовку до 180°С. Сир натерти на дрібній тертці.

У мисці з'єднати яйця та майонез. Ретельно збити їх вінчиком. Додати сир і добре перемішати.

На деко викласти лист пергаментного паперу або силіконовий килимок для випічки. Тонким рівномірним шаром викласти на нього яєчно-сирну масу.

Випікати сирний корж у розігрітій духовці при 180°С упродовж 25-30 хвилин.

Остиглу грибну начинку помістити в чашу блендера. Подрібнити її до однорідності.

Випечений сирний корж перевернути і викласти вільним боком на лист пергаментного паперу. Акуратно зняти пергамент або килимок, на якому випікався корж. 

На корж уздовж викласти куряче філе, займаючи 2/3 поверхні. На поздовжній край філе викласти грибну начинку. Акуратно скрутити корж з начинкою рулетом, починаючи від краю з грибами.

Обернути рулет шаром пергаментного паперу, викласти на деко й запікати 30 хвилин при 180°С.

Готовому рулету дати трохи охолонути в пергаменті, потім витягнути його. Обрізати краї рулету. Нарізати його шматочками і подавати до столу.

Салат "Лисяча шубка" з червоною рибою

  • Горбуша запечена - 250 г
  • Картопля відварна - 2 шт.
  • Морква відварна (маленька)  - 2 шт.
  • Яйця курячі - 3 шт.
  • Майонез - 100 г
  • Цибуля червона - 0,5 шт.
  • Лимон - для прикрашання
  • Петрушка - для прикрашання

Середню частину риби нарізати у вигляді стейків. Посипати їх сіллю, перцем і сушеним розмарином з усіх боків. Перекласти стейки горбуші в миску і полити соком із половини лимона. Залишити рибку на півгодини промаринуватися.

Читайте такожМеню на Святвечір: що повинно бути на столі, рецепти пісних стравРозігріти духовку до 180°С, форму для запікання змастити олією й викласти в неї стейки горбуші. Запікати їх до готовності приблизно 17-18 хвилин.

Відварити моркву та картоплю, очистити від шкірки й натерти на великій тертці. Яйця очистити, відокремити білки від жовтків, також натерти на тертці.

Горбушу відділити від шкірки і кісток, філе подрібнити ножем або просто руками. Цибулю нашаткувати дрібно.

Взяти роз'ємне кільце, діаметр 16 см. Встановити його на широку тарілку й викласти на дно половину натертої картоплі, за бажанням її можна присипати меленим перцем. Білок змішати з невеликою кількістю майонезу і половину цієї суміші викласти поверх картоплі.

Потім додати половину цибулі. Далі розкласти подрібнене філе горбуші, але тільки половину.

Поверх горбуші посипати натертим жовтком, і обмазати майонезом. Зверху викласти половину натертої моркви. Потім повторити всі шари в тій же послідовності.

Залишити салат у кільці на пару годин в холодильнику, а перед подачею дістати й акуратно зняти кільце. Прикрасити салат листочками петрушки і шматочками лимона, відразу подавати до столу.

Салат із авокадо з креветками й огірками

  • Сирі великі креветки - 200 г
  • Авокадо (велике, дуже стигле) - 1 шт. (або 2 невеликих)
  • Довгоплідний огірок (великий) – 1 шт. (або 2 середніх)
  • Часник - 2 зубчики
  • Лайм - 1 шт.
  • Зелений базилік - 2 гілочки
  • Рослинна олія
  • Сіль, мелений чорний перець

Розчавити, очистити й дрібно порубати часник. У базиліка зняти листочки зі стебел і відкласти, а стебла нарізати якомога більшими тонкими кружечками.

Креветки очистити від панцира (хвостик можна зберегти, так салат має вишуканіший вигляд). Надрізати креветки вздовж по центру спинки, видалити темну кишкову вену, якщо вона є.

У великій сковороді нагріти рослинну олію. Змішати креветки з часником та базиліком, посолити, викласти на сковорідку. Обсмажувати на сильному вогні приблизно по 1,5 хвилини з кожного боку. Готові креветки перекласти на тарілку й поперчити.

Огірок очистити, розрізати вздовж, гострою ложкою видаліть насіння. М'якоть нарізати поперек шматочками товщиною 1 см. Лайм вимити щіткою, обсушити, дрібною теркою зітерти цедру, вичавити сік. Полити огірки половиною соку лайма, посипати цедрою й посолити.

Авокадо очистити від шкірки, видалити кісточку, м'якоть нарізати середніми шматочками, полити соком лайма. Змішати всі складові, приправити рубаними листочками базиліка, олією, сіллю та перцем.

Торт "Тірамісу"

  • Печиво савоярді - близько 36 штук
  • Сир Маскарпоне - 500 г
  • Вершки 33% - 200 мл
  • Цукор - 200 г
  • Кава мелена - 40 г
  • Вода - 300 мл
  • Кавовий лікер (ром або коньяк) - 40 мл
  • Какао-порошок - 5 ст. л.
  • Ванільний екстракт - 1 ч. л.

Дно рознімної форми викласти фольгою. Зварити каву й додати в неї лікер, остудити приблизно до 30°С.

Збити маскарпоне ​​з вершками, ванільним екстрактом і цукром. Цукор можна попередньо подрібнити на пудру. Крем повинен вийти щільним і ніби масляним.

Вмочити печиво в каві одним боком і покласти у форму. Зверху намазати товстий шар крему, потім знову викласти шар печива.

Загалом має вийти три шари печива і три шари крему. Накрити форму харчовою плівкою й прибрати торт у холодильник на 8 годин.

До печива, яке залишилося, додати ложку меленої кави і подрібнити в блендері.

Дістати торт із холодильника й акуратно витягти його з форми. Декорувати торт крихтою з печива і порошком какао. Також можна додати прикраси на власний смак.

Мандаринова панакота

Для вершкового шару

  • Вершки 33% - 400 мл
  • Йогурт - 400 мл
  • Желатин - 1 ст. л.
  • Білий шоколад - 1-2 плитки (за смаком)
  • Цукор - за смаком
  • Ваніль / ванільний цукор - за бажанням

Для мандаринового желе

  • Мандарини - 750 г
  • Желатин - 25 г
  • Цукор - за смаком

Для прикрашання

  • М'ята - 1 гілочка
  • Білий шоколад - 3-4 шматочки
  • Мандарини - 1-2 шт.

Желатин підготувати згідно з інструкцією на упаковці.

З'єднати вершки та йогурт, перемішати і довести практично до кипіння. Можна використовувати лише вершки.

Читайте такожРозкішний торт "Червоний оксамит": як приготувати смачний святковий десертУ гарячу суміш вершків і йогурту, додати цукор і білий шоколад. За бажанням також можна додати трохи ванілі.

Потім, помішуючи, тонкою цівкою влити розтоплений желатин.

Ретельно все перемішати, процідити суміш і розлити по порційних формах.

Злегка охолодити суміш, потім помістити десерт у холодильник ще на 2-2,5 години, для того щоб вершковий шар повністю застиг. Можна надати десерту малюнок, встановивши келихи під нахилом на час охолодження.

Приготування мандаринового желе. Очистити мандарини і вичавити з них сік. Додати до соку за смаком трохи цукру. Перелити у каструлю і на середньому вогні прогріти, помішуючи до повного розчинення цукру. Кип'ятити сік не потрібно, достатньо, щоб він був гарячим – так у ньому краще розчиниться желатин.

У гарячий мандариновий сік додати швидкорозчинний желатин і ретельно все перемішати, до повного розчинення желатину.

Злегка охолодити суміш, а потім додати в форми з охолодженою вершковою основою.

Зачекати кілька хвилин, і коли мандаринове желе почне застигати – викласти часточки мандаринів. Потім знову відправити десерт у холодильник для остаточного охолодження.

Коли желе застигне – десерт готовий до столу. За бажанням його можна прикрасити, додавши дрібку натертого білого шоколаду та гілочку м'яти.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти: