Джем буде гарним доповненням до млинців або різної випічки, а також ароматного чаю.
Джем на зиму із соковитих яблук – чудова ароматна заготовка! Він буде універсальною начинкою для різної випічки, доповненням до млинців, а також яблучний джем можна подавати з хлібом на бутербродах.
Яблука розрізати на частинки, видалити серцевину. Очистити з них шкірку (однак за бажання можна варити і з нею).
Читайте такожНіжно-ароматний пиріг з яблуками: як приготувати найсмачнішу домашню випічку
Нарізати шматочки яблук на тонкі скибочки. Додати воду та 1 склянку цукру.
Варити, поки яблука не почнуть розварюватися, приблизно 30 хвилин на дуже повільному вогні. Час від часу яблука потрібно перемішувати.
Тоді додати решту цукру й варити джем з яблук до готовності ще 60 хвилин (на дуже повільному вогні). Кожні 10-15 хвилин джем потрібно акуратно перемішувати.
Апельсини добре вимити й витерти насухо. Зняти з них цедру, не зачіпаючи білий прошарок. Розділити апельсини на шматочки і видалити плівки та кісточки.
Яблука почистити, видалити серцевину. Подрібнити їх за допомогою тертки або, дрібно нарізавши шматочками.
Перекласти яблука в каструлю, додати воду й варити до м'якості під закритою кришкою (чим дрібніше нарізані яблука, тим швидше вони зваряться). Протерти їх крізь сито. Знову повернути в каструлю, додати цукор, шматочки апельсинів і цедру.
Каструлю з джемом покласти на середній вогонь і варити 15-20 хвилин, помішуючи.
Гарячий джем розподілити в сухі стерильні банки, щільно закрутити кришки і перевернути догори дном. Закутати їх до повного охолодження.
Яблука очистити й натерти на тертці. Перекласти їх у глибоку каструлю, накрити її кришкою та варити близько 40 хвилин на повільному вогні.
Читайте такожКрем-суп з пельменями: рецепт апетитної страви
Потім додати какао, ванілін і вершкове масло. Перемішати все й додати цукор. Варити джем, помішуючи 30 хвилин.
Тим часом простерилізувати банки та кришки. Гарячий яблучно-шоколадний джем розкласти по банках, закатати і перевернути їх до повного охолодження.