
Господині рідко використовують гарбуз для консервації на зиму, але цей коренеплід в банку стає ніжним і дуже смачним. Ікра з гарбуза сподобається навіть тим, хто з цим овочем на "ви". У неї можна додати будь-які овочі і спеції за смаком, а також, за бажанням, зробити ікру гострою.
Раніше ми писали, як готується ікра з буряка на зиму - ще одна смачна овочева заготовка.
Ікра з гарбуза з помідорами
- Гарбуз - 1 кг.
- Помідори - 3 шт.
- Солодкий болгарський перець - 1 шт.
- Лук - 2 шт.
- Часник - 2 зубчики.
- Соняшникова олія - 2 ст. л.
- Сіль, перець, мелений коріандр за смаком.
Цибулю, болгарський перець і гарбуз почистити і нарізати великими кубиками. У глибокій сковороді розігріти олію. Викласти в сковороду цибулю і обсмажити кілька хвилин. Додати перець і смажити ще 5-7 хвилин. Потім викласти гарбуз, перемішати всі овочі разом, посолити і поперчити. Зменшити вогонь, накрити сковороду кришкою і тушкувати все разом 30 хвилин.
Нарізати кубиками помідори, а часник натерти на дрібній тертці. Додати томати і часник в сковороду з овочами. Тушкувати 15 хвилин. Після цього перебити масу блендером.
Вилити ікру в сковороду, довести до кипіння і остудити. Кип'ятіння потрібне для того, щоб ікра не зіпсувалася за зиму. Розкласти ікру по стерилізованим банкам і закрити кип'яченими кришками. Банки накрити теплим пледом і залишити до охолодження.
Гарбузова ікра з морквою
- Гарбуз - 300 г.
- Морква - 1 шт.
- Часник - 2 маленьких зубчики або 1 великий
- Лук - 1 шт.
- Соняшникова олія - 30 мл.
- Вода - 100 мл.
- Оцет 9% - 1 ч. л.
- Сіль - 0,5 ч. л.
- Чорний мелений перець за смаком.
Гарбуз очистити від насіння і шкірки, нарізати великими кубиками. Цибулю почистити і крупно нарізати. Моркву нарізати дрібніше інших овочів, щоб вона встигла приготуватися.
У сотейник або невелику каструлю влити олію і всипати овочі. Обсмажувати овочі 10-15 хвилин до золотистого кольору на середньому вогні. Потім влити 100 мл гарячої води і зменшити вогонь. Варити гарбуз з овочами ще приблизно 10 хвилин. Всипати сіль, чорний перець і подрібнений часник.
Готові овочі перебити до однорідності блендером або перекрутити в м'ясорубці. Якщо з'їсте ікру відразу, то оцет додавати необов'язково. Якщо закриваєте на зиму, то додати в ікру оцет і розкласти по стерилізованим банкам.
Пряна ікра з гарбуза на зиму в духовці
- Гарбуз мускатний - 600 г.
- Лук - 1 шт.
- Томатна паста - 3 ст. л.
- Перець солодкий червоний - 1 шт.
- Перець гострий - 0,5 шт.
- Часник - 3 зуб.
- Олія оливкова - 2 ст. л.
- Лимонний сік - 2 ст. л.
- Сіль, спеції за смаком.
- Паприка солодка - щіпка.
- Мелений коріандр - щіпка.
Духовку нагріти до 180°. Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками. Перці очистити від насіння і крупно нарізати. Цибулину нарізати четвертинками. У форму для запікання або прямо на деко викласти гарбуз, перець, цибулю і зубчики часнику, посипати спеціями з сіллю і скропити маслом. Запікати овочі 30-40 хвилин.
Всі запечені овочі скласти в чашу блендера. Додати томатну пасту і лимонний сік, подрібнити масу в ікру. Розкласти ікру по стерилізованим банкам і закатати стерилізованими кришками.