Гарбузова ікра на зиму / фото ua.depositphotos.com

Господині рідко використовують гарбуз для консервації на зиму, але цей коренеплід в банку стає ніжним і дуже смачним. Ікра з гарбуза сподобається навіть тим, хто з цим овочем на "ви". У неї можна додати будь-які овочі і спеції за смаком, а також, за бажанням, зробити ікру гострою.

Раніше ми писали, як готується ікра з буряка на зиму - ще одна смачна овочева заготовка.

Ікра з гарбуза з помідорами

  • Гарбуз - 1 кг. 
  • Помідори - 3 шт.
  • Солодкий болгарський перець - 1 шт.
  • Лук - 2 шт.
  • Часник - 2 зубчики.
  • Соняшникова олія - 2 ст. л.
  • Сіль, перець, мелений коріандр за смаком.

Цибулю, болгарський перець і гарбуз почистити і нарізати великими кубиками. У глибокій сковороді розігріти олію. Викласти в сковороду цибулю і обсмажити кілька хвилин. Додати перець і смажити ще 5-7 хвилин. Потім викласти гарбуз, перемішати всі овочі разом, посолити і поперчити. Зменшити вогонь, накрити сковороду кришкою і тушкувати все разом 30 хвилин.

Відео дня

Нарізати кубиками помідори, а часник натерти на дрібній тертці. Додати томати і часник в сковороду з овочами. Тушкувати 15 хвилин. Після цього перебити масу блендером.

Вилити ікру в сковороду, довести до кипіння і остудити. Кип'ятіння потрібне для того, щоб ікра не зіпсувалася за зиму. Розкласти ікру по стерилізованим банкам і закрити кип'яченими кришками. Банки накрити теплим пледом і залишити до охолодження.

Гарбузова ікра з морквою

  • Гарбуз - 300 г.
  • Морква - 1 шт.
  • Часник - 2 маленьких зубчики або 1 великий
  • Лук - 1 шт.
  • Соняшникова олія - 30 мл.
  • Вода - 100 мл.
  • Оцет 9% - 1 ч. л.
  • Сіль - 0,5 ч. л.
  • Чорний мелений перець за смаком.

Гарбуз очистити від насіння і шкірки, нарізати великими кубиками. Цибулю почистити і крупно нарізати. Моркву нарізати дрібніше інших овочів, щоб вона встигла приготуватися.

У сотейник або невелику каструлю влити олію і всипати овочі. Обсмажувати овочі 10-15 хвилин до золотистого кольору на середньому вогні. Потім влити 100 мл гарячої води і зменшити вогонь. Варити гарбуз з овочами ще приблизно 10 хвилин. Всипати сіль, чорний перець і подрібнений часник. 

Готові овочі перебити до однорідності блендером або перекрутити в м'ясорубці. Якщо з'їсте ікру відразу, то оцет додавати необов'язково. Якщо закриваєте на зиму, то додати в ікру оцет і розкласти по стерилізованим банкам.

Пряна ікра з гарбуза на зиму в духовці

  • Гарбуз мускатний - 600 г.
  • Лук - 1 шт.
  • Томатна паста - 3 ст. л.
  • Перець солодкий червоний - 1 шт.
  • Перець гострий - 0,5 шт.
  • Часник - 3 зуб.
  • Олія оливкова - 2 ст. л.
  • Лимонний сік - 2 ст. л.
  • Сіль, спеції за смаком.
  • Паприка солодка - щіпка.
  • Мелений коріандр - щіпка.

Духовку нагріти до 180°. Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками. Перці очистити від насіння і крупно нарізати. Цибулину нарізати четвертинками. У форму для запікання або прямо на деко викласти гарбуз, перець, цибулю і зубчики часнику, посипати спеціями з сіллю і скропити маслом. Запікати овочі 30-40 хвилин.

Всі запечені овочі скласти в чашу блендера. Додати томатну пасту і лимонний сік, подрібнити масу в ікру. Розкласти ікру по стерилізованим банкам і закатати стерилізованими кришками.

Вас також можуть зацікавити новини: