Ікра буває не тільки кабачковою або баклажанною - бурякова займає лідируюче місце в рейтингу кращих зимових закусок.УНІАН розповість, як готується овочева ікра з буряка і з чим можна поєднувати сезонний овоч.
- Ікра з буряка по-грузинськи
- Ікра з буряка з часником і хріном
- Овочева ікра з буряка з помідорами і перцем
- Ікра з буряка вареного з яблуками
Раніше ми говорили про те, як вариться баклажанна ікра на зиму і як зробити так, щоб домашня кабачкова ікра вийшла не гірше за магазинну.
Ікра з буряка по-грузинськи
- буряк - 2 шт;
- морква - 2 шт;
- ріпчаста цибуля - 2 шт;
- петрушка або кінза - 1 пучок;
- рослинна олія - 2-3 ст. л;
- цукор - 1 ч. л;
- аджика - 200 гр;
- томатна паста - 2 ст. л;
- вода - 100 мл;
- сіль, перець.
Буряк і моркву натерти на крупній тертці, цибулю нарізати шматочками, зелень подрібнити. У сковороді розігріти олію, обсмажити цибулю з морквою. Додати цукор, а через пару хвилин - аджику і томатну пасту. Перемішати, зменшити вогонь і готувати 6-8 хвилин. Викласти буряк, залити водою, посолити і перемішати. Через 15-20 хвилин додати зелень, вимкнути вогонь і залишити закуску на плиті на 10-20 хвилин.
Ікра з буряка з часником і хріном
- буряк - 4 кг;
- часник - 180 гр;
- хрін - 400 гр;
- сіль - 1 ст. л;
- цукор - 3 ст. л;
- оцет 70% - 1 ст. л.
Буряк відварити до готовності, разом з часником пропустити через м'ясорубку, А хрін подрібнити в блендері. Буряк з часником викласти в каструлю, включити мінімальний вогонь і нагріти, додати сіль, цукор і довести до кипіння. Перемішати, додати хрін, потім кип'ятити 2-3 хвилини. В кінці подрібнити всю масу блендером до однорідності, влити оцет і перемішати. Готову ікру розкласти по банках і закатати.
Овочева ікра з буряка з помідорами і перцем
- буряк - 2 кг;
- помідори - 1 кг;
- болгарський перець - 600 гр;
- часник - 4-5 зубчиків;
- рослинна олія - 200 гр;
- сіль - 3-4 ст. л;
- цукор - 1 ст. л;
- яблучний оцет - 2 ст. л.
Буряк, помідори і перець подрібнити в м'ясорубці. Часник пропустити через прес. Буряк викласти в каструлю, довести до кипіння на повільному вогні і варити, постійно помішуючи. Потім зменшити вогонь і варити протягом 30-40 хвилин. Додати помідори, готувати ще півгодини. Викласти перець і часник, продовжувати готувати протягом 20 хвилин. Потім всипати сіль, цукор і влити оцет. Готувати 10 хвилин, розлити по банках і закатати кришками.
Ікра з буряка вареного з яблуками
- яблука - 4 шт;
- буряк - 4 шт;
- ріпчаста цибуля - 1-2 шт;
- лавровий лист - 3 шт;
- запашний перець - 5-6 шт;
- чорний перець - 8-10 горошин;
- окріп - 200 мл;
- рослинна олія - 4-5 ст. л;
- сіль, цукор;
- лимонний сік - 1 ч. л.
Яблука очистити від шкірки, натерти разом з буряком на крупній тертці. Цибулю нарізати шматочками, часник пропустити через прес. Лавровий лист і перець залити окропом, залишити на 10-15 хвилин, потім процідити.
У сковороді розігріти олію, обсмажити цибулю до золотистого кольору. Зменшити вогонь, додати буряк, а через 5 хвилин - яблука. Накрити кришкою, готувати 10 хвилин, перемішати і залити водою, в якій були перець і лавровий лист. Тушкувати, помішуючи, а коли рідина випарується, всипати сіль і цукор, скропити лимонним соком. Додати масло, що залишилося, смажити суміш 5 хвилин, а потім з'єднати її з часником.