У ніч з 6 на 7 липня відзначається містичне свято Івана Купала. У цей день прийнято дотримуватися язичницьких традицій: стрибати через багаття, водити хороводи, збирати цілющі трави і проводити обряди. Вечеря 6 липня - частина ритуалів, а правильно приготовані страви принесуть благополуччя і удачу в ваш будинок!
За старих часів таку кашу варили всім селом, весь день пригощали бідняків, а ввечері те, що залишиться, доїдали самі. Предки вірили, що, куштуючи страви, вони звертаються до духів і можуть попросити у тих щастя, любові, достатку і всього необхідного.
Промийте крупу і просушіть її на сковороді, постійно помішуючи і не додаючи масла. В цей час наливаємо в каструлю води і ставимо на вогонь. Коли вода закипить, невеликими порціями додаємо крупу. Слідом - вершкове масло і сіль. Перемішувати. Накриваємо каструлю кришкою, зменшуємо вогонь і варимо 10-15 хвилин. Розігріваємо духовку. Чекаємо, поки википить вода, вимикаємо вогонь. Ставимо каструлю в духовку, вимикаємо вогонь і чекаємо 20 хвилин. Так потрібно, щоб каша «настоялася». Після закінчення цього часу кашу можна подавати до столу.
Пращури вірили, що квас не тільки тонізує і освіжає, але і володіє магічними властивостями. У давнину квас не пили просто так-обов'язково вимовляли вголос певний змову. Вважалося, що вищі сили принесуть удачу тому, хто так зробить.
Читайте такожОбряди на Івана Купала 2021: ритуали на любов, здоров'я та красу
Миємо картоплю, очищаємо її від шкірки, натираємо на тертці. Додаємо яйця, борошно і сіль. Перемішуємо. Наливаємо в сковороду масло і ложкою викладаємо суміш порційно. Смажимо на середньому вогні до готовності, періодично перевертаючи.
Змішуємо борошно, сіль, яйця і воду так, щоб вийшло еластичне тісто. Розкачуємо його на горизонтальній рівній поверхні, але не дуже тонко. Так, щоб вишня всередині тесту «втрималася». Вишні миємо, видаляємо з них плодоніжки і кісточку. Перекладаємо в ємність, зверху посипаємо цукром. Накриваємо кришкою і настоюємо 20-30 хвилин. Потім відкидаємо на друшляк, щоб злити сік. Склянкою вирізаємо кружечки з тіста, кладемо вишню всередину, загортаємо кожен шматочок тіста, скріплюючи краю. Варимо в підсоленій воді 5-7 хвилин після того, як вареники спливуть. Приготовані вироби обережно дістаємо з каструлі так, щоб не пошкодити тісто. Подаємо до столу з маслом і сметаною
Для начинки:
Для тіста:
Яйця, які потрібні для начинки, відварюємо, чистимо і дрібно ріжемо. З'єднуємо з цибулею і сіллю. Готуємо тісто: збиваємо віночком або міксером яйця разом зі сметаною і сіллю. Просіваємо борошно з розпушувачем і додаємо в суміш. Половину тіста виливаємо в форму, змащену маслом. Зверху викладаємо начинку. Заливаємо залишилися тестом, рівняємо. Відправляємо в розігріту до 180°C духовку, випікаємо 45 хвилин.
Не можна обійти стороною і трав'яні чаї, які також були обов'язковим частуванням на свято Івана Купала. Дари флори, зібрані ввечері 6 липня, мають цілющу силу, тому ви можете сміливо робити трав'яні настої і чаї, поєднуючи разом трави, які вам подобаються.
Івана Купала в 2021 році: історія і традиції містичного свята
Почався Петрів піст в 2021 році: календар харчування по днях, що можна і не можна їсти