Ароматний домашній часниковий соус ідеально підійде до м'яса, риби і морепродуктів. Дуже добре такий соус поєднується зі смаженою або вареною картоплею, а ще ним заправляється домашня шаурма. На відміну від майонезу, страви з таким соусом можна запікати в духовці.
- Часниковий соус на вершках
- Часниковий соус з сиром
- Зелений соус із запеченим часником.
- Часниково-сметанний соус
Раніше ми розповідали, які гострі рецепти можуть приготувати любителі прянощів.
Часниковий соус на вершках
Дуже ніжний на смак соус, який ідеально підійде до м'яса, морепродуктів і пасти.
Інгредієнти:
- вершкове масло - 1 ст. л.;
- вершки жирністю не менше 30% - 300 мл;
- часник - 5 зубчиків;
- сіль, перець мелений, мускатний горіх за смаком.
Розігріти сковороду на невеликому вогні і розтопити вершкове масло. Часник пропустити через прес або дрібно нарізати. Обсмажувати часник на вершковому маслі близько хвилини, постійно помішуючи. Влити в сковороду вершки і довести до кипіння. Додати сіль, перець і мускатний горіх за смаком. Готувати соус ще 10-15 хвилин після закипання на невеликому вогні, поки він не загусне.
Часниковий соус з сиром
Для рецепта важливо вибрати якісний сир, інакше соус буде неоднорідним і розшарується.
Інгредієнти:
- часник - 3 зубчики;
- сир твердий - 100 г;
- вершки 30% - 100 мл;
- сіль, перець мелений за смаком.
Сир натерти на дрібній тертці. Часник видавити через прес або дрібно порубати. Змішати сир, часник, вершки, сіль і спеції в залізній або скляній ємності. Помістити посуд з сумішшю над каструлею з киплячою водою і перемішати соус до однорідності і загустіння.
Зелений соус із запеченим часником.
Соус із запеченим часником дуже ароматний і не такий гострий на смак.
Інгредієнт:
- петрушка і кінза - 3-4 гілочки;
- часник - 3 головки;
- соняшникова олія - 100 мл;
- сіль, перець за смаком.
Часник очистити від верхнього лушпиння промити і обсушити. Розрізати кожну головку навпіл, але зубчики не чистити. Загорнути кожну половинку головки в фольгу і запікати часник 30 хвилин при 180°. Остудити часник і видавити запечену м'якоть з оболонки. Перебити в блендері часник, соняшникову олію, сіль, перець і листя зелені до однорідності.
Часниково-сметанний соус
Такий соус відмінно підходить до м'яса і домашньої шаурмі, а також як заправка на салати.
Інгредієнти:
- часник - 3-4 зубчики;
- кріп - невеликий пучок;
- сметана 20% - 200 г;
- огірок солоний - 1 шт.;
- сіль, перець за смаком.
Часник пропустити через прес, а зелень і огірок дрібно нарізати. Перемішати інгредієнти з жирною сметаною, посолити і поперчити за смаком. Солоні огірки можна замінити на свіжі або просто прибрати.