
Котлети чи тефтелі найчастіше готують із фаршу господині. Коли потрібно нашвидкуруч - макарони по-флотськи. Власне, на цьому всі страви з фаршу й закінчуються - хоча їх насправді більше. Розповідаємо, що можна приготувати ще.
Проста картопляна запіканка з фаршем
Популярністю у господинь користуються страви з фаршу в духовці, картопляна запіканка - одна з таких. Приготувати її зможе навіть недосвідчений кулінар.
Інгредієнти:
- 1,5 кг картоплі;
- 1/4 пачки вершкового масла (50 г);
- 1 яйце;
- 0,5 кг фаршу;
- 200 г цибулі;
- 3 зубчики часнику;
- 100 г твердого сиру;
- 0,5 ч. л. солі для фаршу + сіль за смаком для картоплі;
- олія.
Як готується картопляна запіканка з фаршем у духовці
Картоплю потрібно почистити і відварити (солити наприкінці варіння), пом'яти. Подрібнену цибулю змішати з фаршем, додати сіль, обсмажити на олії, наприкінці покласти дрібно рубаний часник.
Остигле пюре змішати із сирим яйцем. У форму для запікання покласти половину пюре, потім - обсмажений фарш, а на нього - другу частину пюре. Зверху присипати натертим сиром. Запікати в духовці близько 20 хвилин за 200°С.
Оригінальні "гнізда" з фаршу
Зазвичай готують "гнізда" з фаршу в духовці, але можна запекти й на сковороді. На цю страву йде всього півгодини часу.
Інгредієнти:
- 500 г фаршу;
- 1 цибулина;
- 1 яйце;
- сіль і чорний мелений перець;
- "гнізда" з макаронів - 8-10 шт;
- соняшникова олія;
- 1 зубчик часнику;
- твердий сир;
- зелень.
Для соусу:
- 180 г сметани;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 300 мл води (гарячої);
- сіль;
- базилік сушений (за бажанням).
Як приготувати "гнізда" з фаршем
Фарш змішати з подрібненою цибулею, додати яйце, сіль, перець, усе перемішати. Зробити фрикадельки розміром під макаронне "гніздо". Макаронні "гнізда" викласти на сковорідку з олією. Поверх покласти фрикадельки.
Для соусу змішати сметану, томат-пасту і воду, посолити, додати базилік (за бажанням), перемішати. Вилити на сковорідку, готувати під кришкою 20-25 хвилин. Наприкінці готування поспати натертим сиром, рубаним часником і зеленню. Знову накрити кришкою на кілька хвилин - сир має розплавитися.
Ситний пиріг з фаршем
Ще одна ідея, що приготувати з фаршу в духовці - закритий пиріг. Тісто для нього готується просто, а випічка виходить дуже ситною.
Інгредієнти:
- 1 склянка кефіру;
- 2 яйця;
- 1 склянка борошна;
- 0, 5 ч. л. солі;
- 0,5 ч. л. соди.
Для начинки:
- 300 г фаршу;
- 1 цибулина;
- сіль, чорний мелений перець (інші спеції).
Як готувати пиріг з фаршем у духовці
У кефір додати соду, перемішати, залишити на 5 хвилин. Посолити, вбити яйце і всипати борошно. Перемішати. Фарш з'єднати з подрібненою цибулею, обсмажити.
Форму для випічки викласти пергаментом і вилити тісто (трохи більше половини). Зверху покласти фарш і розрівняти. Потім акуратно залити тістом, яке залишилося.
Посипати за бажанням кунжутом. Випікати в розігрітій до 180°С духовці близько 40 хвилин.