
Курячий, яловичий або свинячий паштет - закуска, яку можна придбати в будь-якому магазині. Але навіщо, якщо його легко приготувати самостійно зі знайомих інгредієнтів. УНІАН з'ясував, який найсмачніший паштет і які рецепти точно потрібно записати собі.
Обов'язково запам'ятайте прості рекомендації, знаючи про які, у вас вийде зробити ніжний і ситний паштет.

Раніше ми розповідали, що приготувати з печінки, крім паштету.
- Паштет домашній у салі
- Паштет із печінки яловичини з маслом і зеленню
- Ніжний паштет із курячої печінки з сиром
Паштет домашній у салі
- Печінка індича - 500 г
- Сало свіже, шпик - 100 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Яйця - 1 шт.
- Сіль
- Перець чорний мелений
- Мускатний горіх - дрібка
- Тонкий пласт сала (товщина - до 0,8 см), (розмір - 20х20 см)
Печінку вимити, обсушити, подрібнити, а сало нарізати шматками 2х2 см. На пательні з олією обсмажити печінку, сало і цибулю, нарізану півкільцями, 10 хвилин. Пару шматочків печінки дрібно нарізати (до 0.5 см у діаметрі), а решту разом із салом і цибулею пропустити через м'ясорубку або блендер. Додати жовток, сіль, перець, мускатний горіх. Окремо збити білок і акуратно підмішати в масу, додати подрібнені шматочки печінки.
Вистелити фольгу на форму, викласти пласт сала. Посолити, поперчити, зверху викласти паштет і сформувати рулет. Посипати сіллю і перцем, загорнути у фольгу. Випікати в духовці 30-40 хвилин за 180°C. Остудити в духовці, а потім прибрати в холодильник.
Паштет із печінки яловичини з маслом і зеленню

Масло потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб до моменту приготування воно було м'яким.
- Печінка яловича - 500 г
- Морква - 1 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Масло вершкове (розм'якшене) - 200 г
- Олія рослинна - 1 ст.л
- Кріп свіжий - за смаком
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
Печінку вимити, обсушити, нарізати шматочками. Налити в каструлю воду, покласти печінку, два рази довести до кипіння, після другого зняти піну, зменшити вогонь і варити 20 хвилин. Злити воду, остудити. Цибулю і моркву нарізати кубиками, обсмажити на сковороді з олією 5-7 хвилин. Половину печінки й овочів викласти в чашу блендера, подрібнити, викласти на окрему тарілку. Так само вчинити з другою половиною інгредієнтів.
З'єднати масу в одній ємності, посолити, поперчити, додати 50 г олії, перемішати. Кріп подрібнити, з'єднати в тарілці з олією, що залишилася. На столі розстелити фольгу, зверху застелити харчовою плівкою, викласти паштет товстим шаром, змастити олією з кропом. Згорнути рулет, акуратно загортаючи фольгу. Прибрати в холодильник на 3 години. Охолоджений рулет нарізати кружечками.
Ніжний паштет із курячої печінки з сиром
- Печінка куряча - 500 г
- Сметана 20% - 80 мл
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Яйця - 2 шт.
- Борошно - 2 ст.л
- Сир - 50 г
- Масло вершкове - 50 г
- Горіх мускатний мелений - 1 щіпка
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Олія рослинна - для обсмажування
Печінку вимити, обсушити, обваляти кожен шматочок у борошні. Цибулю нарізати півкільцями, обсмажити печінку на олії з двох боків. Додати цибулю, перемішати, смажити до готовності. Викласти сметану, сіль і спеції, знову перемішати, влити 50 мл води, накрити кришкою, тушкувати на повільному вогні 20 хвилин.
Варені яйця і твердий сир натерти на тертці, з'єднати в одному посуді й додати вершкове масло, перемішати. Готову печінку пропустити через м'ясорубку, додатково розім'яти виделкою.
Постелити харчову плівку, на неї викласти паштет, зверху розподілити начинку. Акуратно згорнути паштет, кінці плівки скрутити в джгут, а сам рулет кілька разів прокрутити на столі, щоб він став щільним. Прибрати в холодильник на 1-2 години.